Nijerya’da su sıkıntısı çeken halkın imdadına seyyar su satıcıları yetişiyor

UNICEF’in paylaştığı bir rapora göre Nijerya’da yaşayan 206 milyon insanın yüzde 86’sı güveli içme suyuna ulaşamıyor. Özellikle Kano eyaletinde büyük zorluklar çeken halkın yardımına mai ruwa olarak da bilinen seyyar su satıcıları yetişiyor. Günde 30 kilometre dolaşarak halkın su ihtiyacını karşılamaya çalışan seyyar su satıcıları sadece hanelere değil lokanta ve pazarlara da su satıyor.

DÜNYA 10.05.2022, 13:10 11.05.2022, 09:25
Nijerya’da su sıkıntısı çeken halkın imdadına seyyar su satıcıları yetişiyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) paylaştığı verilere göre Nijerya’da yaşayan 206 milyon insanın yaklaşık olarak yüzde 86’sı güvenli içme suyuna ulaşamıyor. Halkın büyük bir kısmının evinde güvenli su tesisatı bulunmayan ülkede Kano gibi eyaletlerde elektrik sorunları ve artan nüfus nedeniyle şehir merkezlerinde ve kırsal alanlarda yaşayan birçok kişi su kıtlığı ile karşı karşıya geliyor. Halk eyalet makamlarına acil bir şekilde içme suyu sağlaması için çağrıda bulunuyor. Su sıkıntısı ile karşı karşıya kalan ve zor günler yaşayan bölgedeki halkın imdadına mai ruwa olarak da bilinen seyyar su satıcıları yetişiyor. Eyalette sabahtan akşama kadar su satan yüzlerce seyyar su satıcısı günde yaklaşık olarak 30 kilometre yol gidiyor.

“Dakikalarca bidonun dolmasını bekliyoruz”

Kano eyaletinde yaklaşık olarak altı yıldır Mamman Fagge yaşanan su sıkıntısının onlarca yıldır devam ettiğini ve büyük bir zorluk olduğunu dile getirdi. Su satmak için her gün erken saatlerde yola çıktığını belirten Fagge sözlerine şu şekilde devam etti:

Bidonla suları alarak mahalleden mahalleye gidip suları satmaya çalışıyoruz. Bizim de suyu satın aldığımız bir yer bulunuyor ve bazen bu su oldukça az oluyor. Bu nedenle dakikalarca bir bidonun dolmasını bekliyoruz.

“Yetkililerin sorunu ele almaları için tam zamanı”

Fagge bir bidon suyun bölgeye göre fiyatının değiştiğini söyleyerek ortalama olarak 50 ila 100 naira yani 1,80 TL ila 3,60 TL arasında değiştiğini ifade etti. Fagge aldıkları suyu sadece hanelere değil lokanta ve pazarlara da sattıklarını ifade etti. Su sorununun eyaletteki en büyük sorun olduğunu söyleyen Fagge su satma işinden memnun olmadığını dile getirerek halkın su sorunuyla karşı karşıya olduğunu için bu işi yapmak zorunda olduğunu ve yetkililerin sorunu doğrudan ele almaları için tam zamanı olduğunu dile getirdi.

Artan nüfus nedeniyle talep karşılanamıyor

Kano Eyalet Su Kurulu Genel Müdürü Dr. Garba Kofar-Wambai bölgede yaşanan su sıkıntısı nedeniyle halktan özür diledi. Bölgede su arıtma tesislerinin 2 milyon insana yetecek kadar kurulduğunu söyleyen Kofar-Wambai şu anda nüfusun planlamanın çok ötesine geçerek 7 milyona ulaştığını bu nedenle talebin karşılanamadığını dile getirdi.

Yorumlar (0)