Nijerya'da sivil toplum gönüllüleri katledildi!

Nijerya'da 5 ay önce kaçırılan insani yardım gönüllüleri, terörist grup tarafından öldürüldü.

DÜNYA 14.12.2019, 10:37
Nijerya'da sivil toplum gönüllüleri katledildi!

Afrika'da kıtlıkla mücadele eden Action Against Hunger (ACF) isimli sivil toplum örgütü, Cuma günü yaptığı açıklamada 5 ay önce kaçırılan dört insani yardım gönüllüsünün Nijerya'daki İslami terör örgütleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

6 kişi kaçırılmıştı

ACF adına çalışan 6 insani yardım gönüllüsü, Temmuz ayında kuzeydoğu Nijerya'nın Borno eyaletinde bulunan Damasak kentinde kaçırılmıştı. Bölge, İslami terör örgütlerinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bir yer olarak biliniyor.

ISWAP teröre devam ediyor

DEAŞ'ın Afrika uzantılarından biri olan ve 2009'da terör faaliyetlerine başlayan Boko Haram'dan koparan İslam Devleti Batı Afrika Vilayeti (ISWAP), bölgedeki en güçlü terör örgütü olarak biliniyor. Batı Afrika'da 10 yıldır devam eden terör, şu ana kadar 30 bin kişinin ölümüne ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmesine sebep oldu.

Toplam 6 rehinenin 5'i öldü

ACF insani yardım örgütü; 1 çalışanının, 2 sürücüsünün ve 3 Nijerya Sağlık Bakanlığı çalışanının Temmuz'da kaçırıldığını açıklamıştı. Eylül ayında rehinelerden birinin öldürüldüğünü açıkayan ACF, cuma günü ise 5 rehinenin 4'ünün öldürüldüğünü belirtti.

Yapılan açıklamada ACF rehinelerin öldürülmesinin lanetlendiğini ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısına uyulmamasından büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. ACF, geriye kalan tek rehinenin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM de saldırıyı lanetledi

Birleşmiş Milletler (BM) Nijerya İnsani Yardımlar Koordinatörü Edward Kallon da rehinelerin öldürülmesini şiddetle kınadığını açıkladı. Kallon, yaşananların Nijerya halkı ve insani yardım örgütleri için büyük bir hüzne yol açtığını belirtirken böyle olayların ihtiyaç sahiplerini daha kötü koşullara sürüklediğini belirttti.

Nijerya'da neler oluyor?

Birleşmiş Milletler, kuzeydoğu Nijerya'da yaşanan olayları dünyanın en büyük insani krizlerinden biri olarak niteliyor. Bölgede 7 milyon insanın yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Birleşmiş Milletler 2019 başından beri 7 gönüllünün öldürüldüğünü, 2011'de başlayan çatışmaların başından beri ise 26 BM çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yorumlar (0)