Nicolas Sarkozy, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yolsuzlukla itham edildiği 'telekulak' davasında 1’i kesinleşmiş olmak üzere, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DÜNYA 01.03.2021, 19:43
Nicolas Sarkozy, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Jacques Chirac'tan sonra söz konusu ülkede mahkum edilen ikinci cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. 

Paris Ceza Mahkemesi, 'telekulak' davası doğrultusunda yolsuzlukla suçlanan Sarkozy’yi 1 yılı kesinleşmiş olmak üzere 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bahse konu davada yargılanan Yargıtay Yüksek Savcısı Gilbert Azibert ve Sarkozy'nin eski avukatı Thierry Herzog de 1’i kesinleşmiş 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Herzog’un ayrıca 5 sene boyunca avukatlık mesleğini icra etmesi yasaklandı.



5 yıl cumhurbaşkanlığı yapmıştı

2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek maksadıyla o dönemki Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı yollarla maddi destek aldığı ve Fransız kozmetik devinin varisi olan Liliane Bettencourt'tan yasa dışı para akışını kabul ettiğine ilişkin açılan soruşturmalarda, Sarkozy’nin eski avukatı Herzog'un Sarkozy ile iletişim kurmak amacıyla özel bir hat oluşturduğu tespit edilmişti.

Sarkozy, kendisi hakkında açılan davalara ilişkin gizli bilgilere ulaşmak için avukatı üzerinden yargıç Azibert ile yolsuzluk paktına girmekle suçlu bulundu. Sarkozy, kendisine bilgi getirmesi karşılığında eski Yargıtay Yüksek Savcısı Azibert’e Monaco’ya tayin etme sözü verdiği meydana çıkmıştı.

Nicolas Sarkozy, 2007-2012 seneleri arasında Fransa Cumhurbaşkanı olarak görev almıştı.





Yorumlar (0)