New York'ta bir Osmanlı mahallesi

ABD'nin New York kentinde, 19. yüzyılda Osmanlı topraklarından ABD’ye göç etmiş etnik grupların yaşadıkları mahalleyi anlatan tarihî bir tur gerçekleştirildi. Turda, New York’ta yaşayan Türklerin Amerika’daki tarihlerinin en az 100 yıl önceye gittiği vurgulandı.

DÜNYA 21.07.2019, 09:41
New York'ta bir Osmanlı mahallesi

Tarihî tur, 'Osmanlı New York Yürüyüşü' adı altında gerçekleştirildi.

Eski ismi ile Küçük Suriye (Little Syria) olarak bilinen Manhattan’ın finans bölgesi Wall Street yakınlarında düzenlenen turdan önce Türk Amerikan toplumu temsilcisi İbrahim Kurtuluş’un girişimiyle Bowling Green Park’ta Türk bayrağı göndere çekildi.

Turu organize eden George Mason Üniversitesi misafir öğretim üyesi tarihçi Dr. Işıl Acehan, 15 yıldır Amerika’ya göç eden Türkler üzerinde çalıştığını kaydetti. Acehan, "Buraya göç eden Yunanlılar, Rumlar, Ermeniler hakkında pek çok çalışma olmasına rağmen, maalesef Türkler hakkında fazla bilgi yok." ifadesini kullandı.

Osmanlı Devleti'nden ilk olarak 1890’larda Ermenilerin Amerika’ya gelmeye başladığına dikkat çeken Acehan, 1910 yılında ekonomik sebeplerden dolayı Anadolu’dan Türklerin de içinde bulunduğu göçlerde artış görüldüğünü bildirdi.

"Amerika'da göçmenler kendilerini Türk olarak tanımlıyordu"

Acehan, Türk göçmenlerin o dönemdeki nüfusu konusunda tam bir rakam vermenin güç olduğunu ifade ederek, "Osmanlı topraklarından gelen göçmenler, dini ve etnik kökenlerine bakmaksızın kendilerini Amerika’da Türk olarak tanımlıyordu." dedi. 

"Türklerin Amerika’daki tarihleri en az 100 yıl önceye gidiyor"    

'Küçük Suriye' hikayesi korumaya çalışan aktivist Todd Fine, bölgenin adının 'Küçük Suriye' olmasına rağmen burada yaşamış toplumun Osmanlı Devleti sınırları içinden gelen göçmenlerden oluştuğuna işaret etti. 

Fine, bu nedenle Osmanlı New York’unun hikayesini anlatacaklarını söyledi. 

'Küçük Suriye'yi anlatan turlar düzenlemeyi sürdüreceklerini belirten Fine, "New York’ta yaşayan Türklerin Amerika’daki tarihlerinin en az 100 yıl önceye gittiğini bilmelerini istiyoruz." dedi.

Tura Türk ve Amerikan toplumundan üyeler de katılım gösterdi. Düzenlenen turda, Osmanlı Devleti tarafından ABD’de açılan ilk konsolosluğun yer aldığı 59 Pear Sokak'taki Chesebrough binaları, Osmanlı Müslümanları tarafından kurulan New York’un ilk camisinin bulunduğu 17 Rektörlük Caddesi ve yine Türk göçmenlere ait o dönemdeki iş yerlerinin yer aldığı mekanlara gezildi.
 

Yorumlar (0)