New York Belediye Başkanı Adams: Türkiye'ye gitmeyi iple çekiyorum

New York Belediye Başkanlığına seçilen ve daha sonra ABD'de, uluslararası basına ilk röportajını veren Eric Adams, "Hem burada hem de yurt dışında Türk halkının dostuyum." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 20.11.2021, 11:29 20.11.2021, 14:38
New York Belediye Başkanı Adams: Türkiye'ye gitmeyi iple çekiyorum

New York'un ikinci siyahi belediye başkanı sıfatıyla 1 Ocak 2022'de görevine başlayacağı açıklanan Eric Adams, gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Türkiye dostu bir amerikalı

Türkiye dostu bir ABD’li olarak Adams, 2018 yılında Türk toplumu tarafından ödüllendirildiğini aktararak, daha önce belediye başkanlığı görevini yaptığı Brookyln'de de ciddi bir Türk nüfusu olduğunu aktardı.

New York'taki Türk toplumunun, şehrin esenliğine ve ekonomisine ciddi katkıları olduğunu kaydeden Adams, ''Bunu gördüğüm için gurur duyuyorum. Bu ilişkiyi devam ettirmek istiyoruz. New York’ta ve Türkiye’de, iş insanlarının bulunacağı delegelerle neler yapabileceğimize ve kültürlerarası ilişkilere göz atacağız." açıklamasını yaptı.

“Favori şehrim İstanbul”

Türkiye'yi daha önce ziyaret ettiğini ve zengin bir kültürü deneyimlemeleri adına Türk öğrencileri de New York'ta görmek istediğini belirten Adams, ''Türkiye'ye Brookly Belediye Başkanı ve eyalet senatörü olduğum dönemde 5-6 defa seyahat ettim. Bu seyahatlere devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Brooklyn ve Üsküdar, kardeş kentler ve favori şehirlerimden biri olan İstanbul gibi pek çko kentle kardeş şehir anlaşması yapmayı çok istiyorum.'' sözlerine yer verdi.

“Tarihte Türkiye’nin önemini görüyoruz”

Türkiye’ye ilişkin unutamadığı anılarından söz eden ve İstanbul Boğazı'ndan etkilendiğini kaydeden Adams, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarihi korumak için Türkiye'de harika bir yetenek sergilenmiş ve aynı şekilde İstanbul son derece modern bir şehir. Antalya yine önemli yerlerden biri. İnsanlığın şekillenmesinde Türkiye'nin nasıl büyük bir rol oynadığını görmenizi sağlayan şey bu kombinasyon. Geleceğin şekillenmesi konusunda da Türkiye, ciddi bir rol oynuyor. Osmanlı İmparatorluğu'na ve o süreçte yapılan bazı işlere baktığımızda, medeniyetlerin Türkiye'de kesiştiğini ve tarihte ne derece önemli olduğunu anlıyoruz ve beni Türkiye'de en çok etkileyen de bu.''

“Kapadokya’yı merak ediyorum”

Türkiye'yi tekrar ziyaret etmek istediğini belirten Adams, "Tekrar Türkiye’ye gitmeyi iple çekiyorum. Ziyaret etmediğim pek çok yer var, bu harika yerleri gidip görmek istiyorum. Bu defa Kapadokya'ya gitmek ve sıcak hava balon turunu deneyimlemek istiyorum.'' sözlerini kullandı.

New York'ta açılan Türkevi binası için Adams, “Harika bir başarı. Türk toplumu bununla gurur duymalı.'' açıklamasını yaptı.

Bulaşıkçılıktan Belediye Başkanlığına

New York Belediye Başkanlığına giden yolculuğunu da anlatan Adams, şunları kaydetti:

''Daha önce bulaşıkçılık yapan, öğrenme zorluğu çeken, polis şiddeti gören, geceleri orta öğretim için okula giden birinin yaşam hikayesinde pek çok kişi kendini görüyor. Belediye başkanı olmam; şu an garsonluk yapan, bulaşık yıkayan, öğrenme zorluğu çeken, hapiste olan birine şu an nerede olduklarını değil, ilerlemeye devam ederlerse müthiş imkanlar yakalayabileceklerini gösteriyor. Benim öyküm de Eric Adams'ın aslında belediye başkanı olmasından çok, 10 milyon insanın hayalinin gerçekleşme ihtimali.''

“Halk ve polis arasındaki güven tekrar kurulmalı”

New York'un huzurunun ön şartının şehrin güvenliği olduğuna vurgu yapan Adams, “Şehrin güvenli bir yer olmaya devam ettiğinden emin olmalıyız ki insanlar buraya gelip sağlıklı aileler ve çocuklar yetiştirebilsin.'” şeklinde konuştu.

Eski bir polis olarak New York şehrinde artan polis şiddeti, suç oranları ve reformlar ile ilgili neler yapacağına ilişkin değerlendirmeler paylaşan Adams,''Halk ve polis arasındaki güveni tekrar inşa etmeliyiz, çünkü bu güven yıllardan beri yıkılmış durumda. Polislere yardımcı olacağım, işlerini yapmaları için destek vereceğim. Görevini kötüye kullanan polislerin departmanda kalmasına izin vermeyeceğiz.” yorumunu yaptı.

“İlk üç maaşını Bitcoin ile istiyordu”

İlk üç aylık maaşını Bitcoin ile almak istediği ve New York şehrini, kripto paraların merkezi yapmak istediği yönündeki açıklamalarıyla gündem olan Adams, şunları söyledi:

''Kripto paralardan söz ederek New York'un yeniliklere açık olduğu sinyalini dünyaya verdim. İlk üç maaşımı kripto ile almak istediğimi belirttiğimde şehrin yoksul bir yerini ziyaret ediyordum. Genç biri bana, kripto ile alışveriş yapıp yapamayacağını sordu, ben de gülümsedim. Bir yandan New York'ta milyarlarca dolarlık bir endüstrimiz mevcut, bir yandan ise yoksul bölgelerde yaşayanlar. Şehrin zenginliğinden yoksun kalan vatandaşlar da nelerin mümkün olduğunu görmeli. Bu yüzden blok zincir ve Bitcoin konusunda genişlemek istiyorum. Bunun kötüye kullanılmaması adına düzenlemeler gözden geçirilebilir. New York'a ‘Değişimden, bilimden korkmayalım' diyorum. İnovasyon olduğu yerde beklemez, gelişmeye devam edecek. Ya oturup izleyeceğiz ya da değişime biz öncülük edeceğiz.''

Yorumlar (0)