Netanyahu'nun rüşvet ve yolsuzluk dosyası mahkemede!

İsrail Başbakanı Netanyahu, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları için Knesset'e yaptığı dokunulmazlık başvurusunu geri çektiğini açıklamıştı. Başbakan hakkındaki soruşturma mahkemeye ulaştırıldı.

DÜNYA 28.01.2020, 16:13 28.01.2020, 16:13
Netanyahu'nun rüşvet ve yolsuzluk dosyası mahkemede!

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Salı günü yaptığı yazılı açıklamada rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları için İsrail Meclisi Knesset'e yaptığı dokunulmazlık başvurusunu geri çektiğini açıkladı. Başbakan'ın başvurusunu geri çekmesinin hemen ardından soruşturmayı yürüten Başsavcı Avichai Mandelblit, Başbakan Netanyahu'ya yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili davayı açtı.

Netanyahu ABD'de, soruşturması mahkemede

Filistin-İsrail sorunu için ABD Başkanı Donald Trump'la Washington'da görüşen Netanyahu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada "bu kirli oyunu devam ettirmemeye karar verdiğini" söyledi. Knesset, Salı gününden itibaren Netanyahu'nun dokunulmazlık talebini değerlendirmeye alacaktı. Netanyahu'nun partisi Likud, dokunulmazlık tartışmalarının yapıldığı oturumu boykot edeceğini açıklamıştı.

Netanyahu ve Trump, Salı günü TSİ 20.00'de basının karşısına çıkarak Trump'ın uzun süredir beklenen "Ortadoğu barış projesi"ni açıklayacaklar.

Meclis'in oturumu için "sirk" demişti

Netanyahu, "İsrail halkı için bu çok önemli günde, İsrail'in daimi sınırlarını belirlemek ve önümüzdeki yıllarda güvenliğimizi sağlamak adına tarihi bir görev için ABD'de bulunduğum sırada, Knesset'in dokunulmazlığımı kaldırmak için yeni bir sirk gösterisi başlatması bekleniyor" diyerek meclisteki vekilleri eleştirmişti. İsrail Başbakanı, hakkında yürütülen soruşturmayı siyasi rakipleri tarafından "kişisel bir zulüm" olarak adlandırıyordu.

Başbakan Netanyahu, "İsrail tarihindeki çok önemli bir anı, ucuz politik adımlarıyla zedeliyorlar" ifadelerini de kullanmıştı.

Başvurunun çekilmesiyle yargı yolu açılmıştı

Başbakan Netanyahu'nun dokunulmazlık başvurusu, her ne kadar meclisten geçmeyecek gibi gözükse de, hakkında dava açılmasını durduran tek yasal engeldi. Başvurunun çekilmesiyle birlikte dava açıldı.

Netanyahu hakkında açılan davanın ne kadr süreceği ise henüz bilinmiyor. Uzmanlar, davanın aylar ve hatta yıllar alabileceğini söylüyor.

Gantz, Netanyahu'nun yargı sürecini avantaja çevirmek istiyor

Bir diğer yanda ise Netanyahu'nun yargıyla mücadelesini değerlendirmek isteyen ve en büyük siyasi rakibi olan Mavi-Beyaz İttifak'ın lideri Benny Gantz, "Netanyahu yargılanacak, yolumuza devam etmeliyiz. Kimse bir ülkeyi yönetirken aynı anda üç ciddi rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasıyla başa çıkamaz" diyerek 2 Mart'ta yapılacak seçimlerde İsraillilere Netanyahu'ya oy vermeme çağrısında bulundu.

İkili ayrı ayrı Trump'la görüştü

Netanyahu ve Gantz, ABD Başkanı Trump'la ayrı ayrı görüşmek için ABD'nin başkenti Washington'da bulunuyor. Gantz, Netanyahu'nun dokunulmazlık oylamalarına katılmak için İsrail'e geri dönerek Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelediği barış planının tanıtım törenine katılmayacağını açıklamıştı.

İki İsrailli lider de Filistin'e karşı İsrail lehine önemli öneriler içeren anlaşma hakkında Trump'la görüştü. Filistin, tanıtım törenine çağrılmadığını ve Filistin'in masada olmadığı herhangi bir barış planının işe yaramayacağını söyleyerek planı boykot edeceğini duyurmuştu.

Yorumlar (1)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Her kim olursa olsun suçu varsa yargılanmalı.