Netanyahu: Filistin vetosunu kırdık!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, başka Arap ülkelerinin de İsrail ile normalleşme anlaşması yapacağını ileri sürdü. Netanyahu, "Filistin vetosunu kırdık" dedi.

DÜNYA 19.08.2020, 16:10
Netanyahu: Filistin vetosunu kırdık!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşik arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin yaptığı gibi başka Arap ülkelerinin de İsrail ile barış anlaşmaları imzalayacağını bildirdi.

"Filistin'in vetosunu kırdık"

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail, Filistin'in Arap ülkeleri ile barışa ilişkin vetosunu kırdı." diyen İsrail Başbakın Binyamin Netanyahu, "BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) vatandaşı iş insanları, bizimle çok fazla yatırım yapmayı istiyor." ifadesini kullandı.

"Meyve verecek muazzam bir barış"

Anlaşmanın İsrail için büyük müjdeleri beraberinde getiren tarihi bir anlaşma olduğunu vurgulayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Barış karşılığında barış yaptık, meyve verecek muazzam bir barış karşılığında barış yaptık." dedi.

"Başka ülkeler de bizimle anlaşacak"

"İsrail, Arap dünyasıyla barış sağlamaya kararlı" diyen Binyamin Netanyahu, başka Arap ülkelerinin de İsrail'le normalleşme anlaşması yapacağını ifade etti.

Filistin ne istiyor?

Filistin yönetimi, Arap ülkeleri ile İsrail sonsuza kadar küs kalsın istemiyor. Filistin'in isteği "toprak karşılığında barış" ilkesi çerçevesinde İsrail ile normalleşmeye gidilmesi. Ancak ne 1994'te Ürdün, ne 1979'da Mısır ne de 2020'de BAE, Filistin'in arzu ettiği çerçevede anlaşma yapmış durumda.

Anlaşacak ülke Sudan mı?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun paylaşımını, İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen'ın "Sudan ile normalleşme için iletişim sürüyor" açıklamasından sonra yapması dikkat çekti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, "İsrail ile Sudan arasında hâlihazırda gerçekleşen temaslar var." ifadelerini kullandı.

Cohen: İsrail, Körfez ve Afrika ülkeleriyle de anlaşma yapacağız

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Abu Dabi ile yapılan normalleşme anlaşmasından sonra "Körfez ve Afrika'daki diğer ülkelerle de ek anlaşmalar yapılacağını" vurguladı.

ÜLKELER BAE-İSRAİL ANLAŞMASINA NASIL YAKLAŞIYOR?

TEPKİ GÖSTERENLER

Türkiye: BAE'yi büyük inahet ile suçlayan Türkiye, tarihin BAE'yi affetmeyeceğini, anlaşmanın Filistin davasına suikast girişimi olduğunu bildirdi.

İran: ABD'nin şeytani eylemi ile BAE Filistinlileri arkadan bıçakladı. Tarih bu büyük ihaneti unutmayacak. 

Libya: Yüzyılın utanç anlaşması.

Filistin: Arap mutabakatından açıkça sapıldı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği: Bu anlaşma, katillerin mükafatlandırılmasıdır.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn: Anlaşma için "kardeşe ihanet" ifadesini kullandı.

DESTEKLEYENLER

ABD: Planın hazırlayıcısı olarak nitelendirilen ABD, anlaşmayı ilk duyuran ülke. Tabii ki çok mutlu.

Mısır: Sisi yönetimi tarafları tebrik ederken, Mısır İhvanı "Filistin davasına ihanettir" dedi.

Bahreyn: Anlaşma tarihî başarı.

Umman: İsrail ile ilişkileri konusundaki BAE'nin kararını destekliyoruz.

Avrupa Birliği: Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere neredeyse tüm Batı anlaşmayı destekledi. AB kurum olarak "iki devletli çözüm" vurgusu ile anlaşmaya destek verdi.

SESSİZ KALANLAR

Arap Birliği: Hiçbir açıklama yapılmadı.

Suudi Arabistan: Yönetimden açıklama gelmedi.

Kuveyt: Bazı partiler karşı çıksa da devlet tepkisi gelmedi.

Cezayir: Siyasi partiler ve halk, "Anlaşma ihanettir" dedi ancak Cezayir yönetiminden ses gelmedi.

Fas: Ulusal İslam Kongresi tepki gösterdi ancak devlet tepkisi bulunmuyor.

Yemen: Bazı parti ve siyasi hareketler itiraz etti ancak devlet tepkisi gelmedi.

Tunus: Anlaşma halk tarafından protesto edildi ancak Kays Said yönetiminden hiç ses çıkmadı.

İHTİYATLI YAKLAŞANLAR

Pakistan: "Geniş kapsamlı etkileri olan bir gelişme" diyerek ihtiyatlı yaklaştı. Filistin halkının meşru haklarının öncelikleri olduğu belirtildi.

Ürdün: İsrail'i 1967 savaşında işgal ettiği topraklarda bir Filistin devletini kabul etmeye zorlamayı başarırsa, durdurulan barış müzakerelerini ilerletebilir.

ANLAŞMASI BEKLENEN ÜLKELER

Sudan
Lübnan
Suudi Arabistan
Fas
Umman
Bahreyn

ADIM ATANLAR

Sudan: Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Uganda'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Bedevi, Sudan'ın İsrail'le ilişkileri normalleştirme niyetinde olduğunu açıklamış ve "Sudan'ın normalleşmesinin farklı ve benzersiz olacağını, diğer ülkelere benzemeyeceğini" vurgulamıştı. Bedevi bu açıklamadan sonra görevden alınmıştı. Hâlihazırda İsrail ile görüşmelerin sürdüğü biliniyor.

Yorumlar (0)