Netanyahu, Filistin'i ilhak peşinde: "ABD'nin onay vereceğine eminim"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Trump'ın, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'nde İsrail'in hâkimiyetini tanıyacağına ilişkin taahhütte bulunduğunu kaydederek, "Birkaç ay sonra bu taahhüdün onurlandırılacağından şüphem yok." dedi. 

DÜNYA 27.04.2020, 10:32
Netanyahu, Filistin'i ilhak peşinde: "ABD'nin onay vereceğine eminim"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gündemi yeni tip koronavirüs (Covid-19) değil. Netanyahu, yasa dışı ilhak planını ABD'ye onaylatma peşinde. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, San Remo Konferansı'nın 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla ABD'de gerçekleştirilen programa görüntülü bir mesaj gönderdi. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin, "İsrail'e ilhakına" ABD yönetimi tarafından onay verileceğinden emin olduğunu söyledi. 

Netanyahu, görüntülü mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Trump'ın 'barış planında' İsrail'in Yahuda ve Samira'nın tamamındaki (Yahudilerin Batı Şeria'ya verdiği isim) haklarını tanındı.

Başkan Trump, (Batı Şeria'daki) Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nde İsrail'in hâkimiyetini tanıyacağı taahhüdünde bulundu. Birkaç ay sonra bu taahhüdün onurlandırılacağından şüphem yok." 

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak günü Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği basın toplantısında duyurduğu sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak tanınması ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini devam ettirmesi maddeleri bulunuyor. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'de 2 Mart günü gerçekleştirilen erken seçim öncesi Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'nin "ilhak" edileceğine yönelik vaatte bulunmuştu. 

Amerikalı ve İsrailli yetkililerden meydana gelen ortak komisyon, söz konusu bölgelerin "ilhak" edilmesi amacıyla Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Yorumlar (0)