Netanyahu açıkladı: ABD'den sonra bir ülke daha Kudüs'te!

İsrail Başbakanı Netanyahu, Brezilya'nın büyük elçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını açıkladı.

DÜNYA 16.12.2019, 09:45
Netanyahu açıkladı: ABD'den sonra bir ülke daha Kudüs'te!

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazar günü yaptığı açıklamada Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun oğluyla yaptığı görüşmeden sonra büyükelçiliğin 2020 yılında Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacağı garantisini aldığını söyledi.

Arap ülkeleriyle ticaret endişesi yaratmıştı

Brezilya lideri Bolsonaro, daha önce yaptığı açıklamalarda ülkesinin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyabileceğinin sinyallerini vermişti, ancak çeşitli kademelerdeki yetkililer Bolsonaro'nun bu fikrini Arap ülkeleriyle ticarete zarar vereceği endişesiyle desteklemiyorlardı. Brezilya, 2019 içinde Kudüs'e bir ticari elçilik açmıştı.

"Büyükelçilik kesinlikle taşınacak"

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun oğlu ve milletvekili Eduardo Bolsonaro, ticari elçilik hakkında konuşurken babasının kendisine "büyükelçiliği kesinlikle Kudüs'e taşıyacağını" söylediğini belirtmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu, yayınladığı açıklamada Eduardo Bolsonaro'yla görüştüğünü ve oğul Bolsonaro'nun büyükelçiliği Kudüs'e taşımaya yönelik bağlılığını tekrar ettiğini belirtti, fakat herhangi bir tarih verilmedi.

İlk olarak ABD taşımıştı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'e açılan büyükelçiliklerin Kudüs yerine Tel Aviv'de bulunması hakkındaki uluslararası fikir birliğini 2017 yılında aldığı kararla bozmuştu. Trump, 2017'de ABD büyükelçiliğini aidiyetinin İsrail ve Filistin arasında tartışıldığı Kudüs'e taşıma kararı almıştı ve Mayıs 2018'de Kudüs'teki ABD büyükelçiliğini ziyaret etmişti.

Yorumlar (0)