Neo-Nazilere silah satan kaçakçı 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bosnalı bir ABD vatandaşı, İsveç'te bulunan neo-Nazi bağlantılı bir gruba silah kaçakçılığı yapmaktan dolayı 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DÜNYA 28.01.2020, 12:52
Neo-Nazilere silah satan kaçakçı 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Adının Hany V. olduğu açıklanan Bosna uyruklu bir ABD vatandaşı, ABD'den İsveç, Rusya, Brezilya ve Fransa gibi ülkelere yasa dışı silah ve silah parçası satmaktan dolayı 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın İsveçli bir neo-Nazi grubuna da silah sattığı ortaya çıktı.

36 yaşındaki silah kaçakçısının davası, İsveç'te bulunan bir evde Glock türü bir tabanca parçasının İsveç kolluk kuvvetleri tarafından bulunmasının ardından 2017'de başlamıştı. Parçanın üzerindeki seri kodunun silinmesine rağmen parçanın üreticisi firma, silah parçasının sahibi olarak Seattle bölgesindeki bir kişiyi buldu. Firmanın temasa geçtiği kişi ise silahı Hany V.'ye sattğnı söyledi.

Bakanlıkla temasa geçerek işin içinden çıkmaya çalıştı

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın silah satışını araştırdığından haberdar olan sanık, Mayıs 2017'de kurumla iletişime geçti ve silah satış işleri hakkında bilgi vermeye gönüllü olduğunu açıkladı. Kurumun görevlileri kendisiyle birkaç defa iletişime geçse de sanık Hany V., kurumla temasa geçtikten 1 yıl sonra tutuklandı. ABD adına davaya katılan avukat Brian T. Moran, sanığın devamlı olarak yalan söylediğini ifade etti. Bosna uyruklu Amerikan vatandaşı sanığın tutuklandığı sırada çalınmış ve seri numarası silinmiş bir Ruger tabanca taşıdığı açıklandı.

"Bisiklet parçası" olarak gönderiyormuş!

ABD'li savcılar, Hany V.'nin silah kaçakçılığını sahte kimliklerle yaptığını ve silah paketlerini "bisiklet parçası" olarak etiketlediğini belirtti. Silah kaçakçısının İsveç'e 20 civarında teslimat ulaştırdığı, İsveç dışındaki ülkelere ise daha fazla sayıda teslimat yaptığı da ortaya çıktı.

İsveç kolluk kuvvetleri, kaçakçının ülkedeki müşterilerinin bir kısmının neo-Nazi gruplarla bağlantıları olduğunu doğruladı.

Silah satmakla kalmadı, tanığı susturmaya çalıştı!

Washington'da görülen ve 2 gün süren davanın sonucunda 7 yıl hapis cezasına çarptırılan adamın tutukluluk sırasında aleyinde ifade veren bir tanığa zarar vermeye çalıştığı da ortaya çıktı. Savcılara göre sanık Hany V., bir çete üyesi olduğunu düşündüğü biriyle temasa geçerek çetenin kendi aleyhindeki tanığa şiddet uygulaması için anlaşmaya çalıştı, ancak temasa geçtiği kişi aslen görev amaçlı çete üyesi kılığına girmiş bir polis görevlisiydi.

Hany V., böylesi bir saldırıyı düzenlemeye çalıştığını inkâr etti.

Yorumlar (0)