Nefret söylemleri silinmiyor: Twitter’a ırkçı paylaşım tepkisi

Nefret ifadeleri karşıtı incelemelere göre, Twitter üzerinden 43 oyuncunun hedef alındığı belirlenen gönderiler söz konusu site üzerinde durmayı sürdürüyor. Bu durum ise Dünya Kupası esnasında muhtemel tacizlere dair kaygıları artırıyor.

DÜNYA 22.11.2022, 09:59 22.11.2022, 16:52
Nefret söylemleri silinmiyor: Twitter’a ırkçı paylaşım tepkisi

Sınır dışı edilme çağrısı, maymun emojileri ve Negro (siyah) kelimesi de içerisinde olmak üzere futbolculara yönelik ırkçı söylemlerde bulunduğu belirlenen ifadeler sosyal medya platformu olan Twitter’dan kaldırılmıyor.

43 oyuncuya nefret söylemi

Dijital nefretle mücadele merkezince gerçekleştirilen yeni inceleme, sosyal medya platformu olan Twitter’ın Dünya Kupası'ndan yaklaşık bir hafta kadar önce kendisine iletilen 100 ırkçı tweetin 99'unda herhangi bir işlem yapmadığını gösteriyor.

Çarşamba günü iletilen mesajlardan sadece bir tanesi, 16 defa ırkçı bir hakareti tekrar ettiği için kaldırıldı. Söz konusu nefret söylemi, Euro 2020 finali sırasında Bukayo Saka ve Raheem Sterling da dahil olmak üzere 43 oyuncuya karşı gerçekleştirilmişti.

100 tweet incelendi

Center for Countering Digital Hate (CCDH) tarafından incelenen ve Observer tarafından da görülen araştırma, Twitter'a iletilen 100 tweeti barındırıyordu.

Söz konusu tweetler içerisinde 11 kişi futbolcuları değerlendirmek adına Negro ifadesini kullandı, 13’ü futbolcuların sınır dışı edilmesini, 25'i ise oyunculara karşı muz veya maymun emojisi kullandı, 25'i ise oyunculara ülkelerine “geri dönün” ifadelerini kullanarak saldırdı. 13 tweet, oyuncuları İngilizce konuşmaları üstünden hedef aldı.

CCDH'nin analizinde belirlenen bütün ifadelerde futbolculardan isimleri geçiyor veya Twitter adresleri etiket olarak ekleniyor. Söz konusu tweetler haber sitelerinden veya futbol kulüplerinden paylaşılan resmi tweetlerin altına yorum olarak yazılıyor.

Yorumlar (0)