Nazilerin kayıp altınları o ülkeden çıktı! Tam 28 ton…

Adolf Hitler tarafından görevlendirilen SS taburlarınca saklanan ve yıllardır izi bulunamayan kayıp Nazi altınları ortaya çıktı. 

DÜNYA 03.08.2022, 11:25 03.08.2022, 11:27
Nazilerin kayıp altınları o ülkeden çıktı! Tam 28 ton…

Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler ve Alman zenginlerine ait toplam 28 ton altın, Polonya’da yer alan eski bir sarayın bahçesinde bulundu. Onlarca yıldır yeri bulunamayan altınlar, tarihçiler arasında büyük heyecana sebep oldu. Altınların 10 tonunun Adolf Hitler’e, 18 tonunun ise Alman zenginlerine ait olduğu bildirildi. Yerin 3 metre altında, çelik sandıkların içinde keşfedilen tonlarca altın, Dünya Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül’de çıkarılacak. 

Bugünkü değeri 500 milyon avro

Polonya’nın Minkowskie kentinde ortaya çıkan altınların, Adolf Hitler’in talimatı ile SS taburları tarafından toprağa gömüldüğü bildirildi. Öte yandan altınları saklayan çelik sandıklar da dikkat çekti. Altınların uzun zamandır izini süren Alman-Polonya Vakfı ‘Silezya Köprüsü’ çalışanları, yerin 3 metre altında keşfedilen altınların toplam değerinin 500 milyon avro olduğunu duyurdu. Bulunan sandıkların içinden birçok altın mücevher olduğunu dile getiren kazı başkanı, sandıkları açmak için gerekli onayı aldıklarını belirtti. Yapılan açıklamada, altınların jeo-radar taraması ile bulunduğu aktarıldı. Hala toprağın altında bulunan altınlar, izin işlemlerinin tamamlanması sonrası 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde çıkarılacak. 

Himmler, altınları 4’üncü Reich hayali için kullanmayı düşünüyordu

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan tarihçilere göre, gizlenen bu altınlar dönemin SS lideri Himmler tarafından 4’üncü Reich’ı kurmak için kullanılacaktı. Adolf Hitler’in ölümü sonrası ülkeyi yöneteceğine inanan Himmler, bu altınları kullanarak 4’üncü Reich’in temellerini atmak istiyordu. Öte yandan toprağa gömülen tonlarca altının, Breslau altınları olduğu düşünülüyor. Sandıkta Hitler’in şahsi altınlarının yanı sıra Alman zenginlerinin de altın mücevherleri bulunuyor. Altınları bulabilmek için senelerdir çalışma yapan ekip üyeleri, SS subaylarının günlükleri ve gizli belgelerden yararlanarak yıllardır çözülemeyen bir gizemi aydınlığa kavuşturdu. 

Bir SS subayının notları dikkat çekti

Araştırma esnasında bir SS subayının notlarına da rastlayan yetkililer, “Altınlar zifiri karanlık bir gecede teslim alındı. Sandıklara yerleştirilen tonlarca altın, güvenilir evin bahçesine gömüldü. Metrelerce kazarak, altınlar yerin altına bıraktılar” ifadeleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Altınların 12 Mart 1945 tarihinde Reichbank’tan alınarak buraya gömüldüğü sanılıyor. 

Yorumlar (0)