NATO Zirvesi'nin 2023 yılında yapılacağı ülke belli oldu

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın 11-12 Temmuz 2023'te Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirileceğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mevcut koşulları değerlendirdi. Stoltenberg, "Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından hiç bu kadar karmaşık bir güvenlik ortamıyla karşılaşmamıştık." dedi.

DÜNYA 09.11.2022, 13:09 10.11.2022, 05:54 Hakan Öksüz
NATO Zirvesi'nin 2023 yılında yapılacağı ülke belli oldu

NATO Zirvesi'nin 2023 yılında hangi ülkede gerçekleştirileceği belli oldu. Konuya ilişkin açıklama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den geldi. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirileceğini belirten Stoltenberg, 11-12 Temmuz 2023 tarihlerini işaret etti.

Stoltenberg: "Soğuk Savaş'tan sonraki en tehlikeli dönem"

Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte öngörülemez koşulların oluştuğuna işaret eden Stoltenberg, "Sovyetler Birliği'nin çökmesi ve Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından hiç bu kadar karmaşık bir güvenlik ortamıyla karşılaşmamıştık. Şu an son derece öngörülemez bir konjonktürel yapı mevcut." dedi.

"Savunma harcamalarındaki artış ele alınacak"

NATO'nun caydırıcılık gücünü artırmak için atılacak adımlarla ilgili olarak Litvanya'da yapılacak görüşmelerde önemli kararların alınacağını kaydeden Stoltenberg, "Ukrayna'daki savaşın gidişatı ve NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarında meydana gelen artış masaya yatırılacak. Avrupa ve Kuzey Amerika'yı birbirine bağlayan transatlantik yolu, NATO üyesi ülkelerdeki 1 milyar kişinin can güvenliği için önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Bu yıl zirve, İspanya'da düzenlenmişti

Bu yıl NATO Liderler Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenmişti. 28-30 Haziran'da gerçekleştirilen zirvede Ukrayna-Rusya savaşı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin başlatılması ile ilgili önemli kararlar alınmıştı. 

Yorumlar (0)