NATO üyesi Polonya'ya füze düştü

Polonya'nın Ukrayna hududunda yer alan Przewodow köyüne kaynağı henüz bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Milli Güvenlik Kurulu'nun bugün saat 12.00'de toplanmasına karar verdi. Rusya Savunma Bakanlığı, "Polonya topraklarına Rus füzeleri düştüğüne yönelik olarak yapılan suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Rusya tarafından Ukrayna-Polonya hududundaki hedeflere herhangi bir saldırı yapılmamıştır." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 15.11.2022, 23:24 16.11.2022, 17:34
NATO üyesi Polonya'ya füze düştü

Polonya medyasında yer bulan haberlere göre, bölgede büyük bir patlama yaşandı.

Ülkenin Ukrayna hududunda yer alan Przewodow köyüne kaynağı an itibarıyla bilinmeyen bir noktadan düşen füze sebebiyle iki kişi yaşamını yitirdi.



4'üncü madde gündeme geldi

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, "Başbakan Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil toplantıya çağırdı. Askeri birliklerimizin savaşa hazır olma durumunun artırılması yönünde karar verildi." dedi. 

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Milli Güvenlik Kurulu'nun bugün saat 12.00'de toplanmasına karar verdi.

Öte yandan Duda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Bahse konu görüşmede, bir NATO üyesi ülkenin, güvenliği, bağımsızlığı veyahut toprak bütünlüğünün tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle birlikte istişare istemesine olanak veren 4'üncü maddenin gündeme geldiği kaydedildi.



NATO ve AB'den açıklama

NATO, olay ile ilgili, "Bu haberleri detaylı bir şekilde araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile çok yakın koordinasyon halindeyiz." açıklamasını yaptı.

Stoltenberg, NATO'nun durumu gözlemlediğini kaydederek, "Bütün gerçeklerin tespit edilmesi çok önemli. Durumu gözlemliyoruz ve müttefiklerimizle dayanışma içinde olduğumuzu bir defa daha belirtiyoruz." diye konuştu. 

AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği'nin Polonya'nın yanında olduğunu ifade ederek, "Bir füze veyahut diğer bir mühimmatın Polonya'da ölüme yol açması haberleriyle şoke oldum." dedi.



ABD'den açıklama

ABD medyasına konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Polonya topraklarına düşen Rus füzelerinin iki kişiyi öldürdüğünü iddia etti.

Beyaz Saray, Polonya ile çalışma halinde olduklarını ve 'uygun' adımları belirleyeceklerini duyurdu.

Pentagon tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise "Konuyu yakından izliyoruz, spekülasyon yaratmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma hususundaki tutumumuz nettir." denildi. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "An itibarıyla haberleri ya da herhangi bir detayı teyit edemeyiz. Neler yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların neler olduğunu belirleyeceğiz." dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, haberleri çok ciddiye aldıklarını ve olayın 'bir hayli kaygı verici' olduğunu ifade etti. 

Rusya'dan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, "Polonya topraklarına Rus füzeleri düştüğüne yönelik olarak yapılan suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Rusya tarafından Ukrayna-Polonya hududundaki hedeflere herhangi bir saldırı yapılmamıştır." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)