NATO uyardı: İhlalin bedelini ödeyecek!

Rusya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) resmen askıya aldı... NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya, anlaşmayı ihlal etmesinin bir maliyeti olacağını bilmeli." uyarısında bulundu.

DÜNYA 05.07.2019, 16:10 05.07.2019, 16:14
NATO uyardı: İhlalin bedelini ödeyecek!

Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesini öngören yasa tasarısını imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu anlaşmayı resmen asıya aldı. 

Bunun üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'nın risk altında olduğunu ifade etti. 

"Zaman daralıyor, Rusya'ya antlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrımızı yineliyoruz." ifadesini kullanan Stoltenberg, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO-Rusya Konseyinin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Stoltenberg, görüşmelerin kolay geçmediğini ancak gerginliğin tırmandığı bu dönemde görüşmelerin zorunlu olduğunu kaydetti.

Bu yıl NATO-Rusya Konseyinin ikincisinin gerçekleştiğini hatırlatan Stoltenberg, bugün ele alınan gündem maddeleri arasında Ukrayna, INF Antlaşması ve şeffaflık olduğunu bildirdi. Stoltenberg, konseyde Ukrayna'nın doğusundaki güvenlik durumu, Minsk Anlaşması ve Azak Denizi'nin konuşulduğunu ifade ederek, "NATO müttefikleri, Rusya'ya Ukraynalı mürettabat ve gemileri serbest bırakması çağrısını yineledi." dedi.

"Anlaşma tehlike altında, zaman daralıyor" 

Rusya'nın INF Antlaşması'nın yükümlülüklerini yerine getireceğine dair herhangi bir sinyal vermediğine dikkat çeken Stoltenberg, "Anlaşma tehlike altında, zaman daralıyor. Rusya'ya antlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrımızı yineliyoruz." diye konuştu. 

Stoltenberg, Rusya'nın istemesi halinde çok kısa sürede anlaşmayı yeniden geçerli kılabileceğini ancak mevcut durumun INF'nin kurtarılamayacağını gösterdiğini belirtti. 

INF Antlaşması'nın olmadığı bir dünya için hazırlık yapılması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "Rusya, anlaşmayı ihlal etmesinin bir maliyeti olacağını bilmeli." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)