NATO, Türkiye'ye teşekkür etti!

NATO Irak Misyonu Komutanı Tümgeneral Dany Fortin, Türkiye'ye misyonun karargahı için sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.

DÜNYA 08.11.2019, 13:09
NATO, Türkiye'ye teşekkür etti!

NATO Irak Misyonu Komutanı Tümgeneral Dany Fortin, Brüksel'deki NATO Karargahında ittifakın Irak misyonu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. 

NATO Irak Misyonu'nun 2018 yılının Ekim ayında başkent Bağdat'ta kurulduğunu hatırlatan Fortin, misyonun muharip olmadığını ve Iraklılara eğitim ve danışmanlık hizmeti sağladığını vurguladı.

Fortin, misyonunun temel hedefinin Iraklı güvenlik güçleri ve askerî eğitim kurumlarını güçlendirmek ve "kendi kendine yetebilecek" duruma getirmek olduğunu bildirdi. 

"Türkiye misyona kilit katkılar sağlıyor"

"Komşu ülke olarak Türkiye, misyona ne tür katkılar sağlıyor?" sorusuna Fortin, "Tüm müttefikler katkı sağlıyor ancak güvenlik nedeniyle net istatistiksel veriler paylaşamam. Türkiye, NATO Irak Misyonu'nda çok önemli bir yardım hattı ve kilit katkılar sağlıyor. Türkiye'ye misyonun karargahı için sağladığı katkılardan dolayı özellikle müteşekkiriz." karşılığını verdi.

Tümgeneral Fortin, Türkiye'nin aynı zamanda Irak'ın Taji kentinde bulunan İdari ve Lojistik Askeri Okulu'nda önemli eğitim ve danışmanlık hizmeti üstlendiğine de dikkat çekti.

"Güven ortamı ve iş birliği inşa edildi"

Sivil ve askerî olmak üzere yaklaşık 500 kişilik bir personelden oluşan misyonun sene boyunca önemli bir düzeyde gelişme sağladığını bildiren Fortin, Irak'taki eğitim faaliyetlerini büyüttüğünü söyledi. 

Fortin, misyonun Bağdat'ta Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı Ofisi ve üniversitelerle, Irak'ın Besmaya ve Taji kentlerinde de askeri okullarla çalıştığını kaydederek, tüm muhataplarıyla önemli bir güven ortamı ve iş birliği inşa edildiğini söyledi. 

"Kendi kendilerine yetmelerinin önünü açıyoruz"

Misyonun hem Irak hem de bölgedeki uluslararası aktörler tarafından kabullenildiğini ve çalışmalarının takdir edildiğini aktaran Fortin, "Iraklılara sağladığımız eğitim ve danışmanlık hizmeti, ihtiyaçları olan özel askeri kabiliyetleri kapsıyor. Irak'ta eğitmenlere bu hizmeti sağlayarak ileride kendi kendilerine yetmelerinin önünü açıyoruz." dedi. 

"Irak'ın ittifakı güvenlik ortağı olarak görmesi için çalışıyoruz"

Fortin, misyonun aynı zamanda NATO ve Irak arasında uzun dönemli bir ortaklık kurulması amacıyla gerekli koşulları oluşturmaya çalıştığını belirterek, "Irak'ın NATO'nun sağladığı imkanlardan faydalanması, ittifakı bölgede bir güvenlik ortağı olarak görmesi, tatbikat ve faaliyetlere katılması için çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda NATO'nun da Irak'tan bilgi alabileceği bir ortak olması önem taşıyor." diye konuştu. 

Misyonunun ne kadar süre Irak'ta faaliyet göstereceğine ilişkin henüz bir karar verilmediğini bildiren Fortin, eğitim faaliyetlerinin Iraklı güvenlik güçlerine fayda sağladığını ve misyon süresinin bazı koşulların yerine getirilmesine bağlı olduğunu söyledi. 

"Protestoların sürdüğü yerlerde eğitimler askıya alındı"

NATO Irak Misyonu Komutanı Tümgeneral Dany Fortin, Iraklı muhataplarına "NATO, fiziksel olarak olmasa da katkılarıyla ve oluşturulan ortaklıkla hep Irak'ta kalacak." sözlerini ilettiğini kaydetti.

"Bağdat'ta süren hükümet karşıtı protestolar, misyonunun faaliyetlerini etkiliyor mu?" sorusuna Fortin, "Genel anlamda faaliyetlerin aksamadan devam ediyor. Yalnızca misyon personelinin zarar görmemesi için protestoların devam ettiği yerlerdeki bazı eğitimler askıya alındı." yanıtını verdi. 

Fortin, protestolar sebebiyle Iraklı yetkililerin de "çok yoğun" olduğunu, bu nedenle kişisel görüşmelerde de ufak tefek aksamalar yaşandığını belirtti.

Ne olmuştu?

NATO liderleri, 2018 yılında Brüksel'de gerçekleştirilen zirvede Irak'ta bir eğitim misyonu kurma kararı almıştı. 2018 yılının Ekim ayında kurulan misyonun komutanlığını Kanada üstlenmeye karar vermişti.

Terör örgütü DAEŞ'in Irak'ta tekrar faaliyet göstermesini önlemeyi hedefleyen misyona, 29 NATO üyesinin yanında ortak ülkeler Avustralya, İsveç ve Finlandiya katkıda bulunuyor.

Yorumlar (0)