NATO: Rusya'ya karşı askeri planlar hazır

Avrupa'nın doğu kanadı, güneyi ve kuzeyi olmak kaydıyla üç bölgeyi kapsayan ve uygulanması seneler alacak detaylı askeri planların Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde liderlerce onaylanması amaçlanıyor.

DÜNYA 04.07.2023, 01:35 Koray
NATO: Rusya'ya karşı askeri planlar hazır

NATO, Rusya Federasyonu'nun Kırım'ı illegal ilhakının ardından başladığı, Ukrayna'ya saldırısının akabinde hız verdiği uzun vadeli caydırıcılık ve savunma pozisyonu çerçevesinde, Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde liderlerce onaylanması maksadıyla 'bölgesel askeri planlar' hazırladı.

Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından 2014 senesinde illegal ilhakının ardından NATO, 2018 senesinde Rusya Federasyonu ve terör gruplarını tehdit olarak gördü ve savunma planlarında değişiklik yaptı.

2019 senesinde yeni bir NATO askeri stratejisine gidildi, 2020 senesinde Avrupa ve Atlantik bölgelerinin savunması ve caydırıcılığı için neler yapılabileceği üzerinde duruldu. 2021 senesinde ise teknolojik ve demografik değişimler gibi faktörler göz önüne alınarak geniş kapsamlı savaş konsepti geliştirildi.

Akabinde NATO'nun bölgesel planları oluşturuldu. Kapsamlı ve detaylı faaliyetlerden oluşan bölgesel planlar yalnızca NATO hudutları içindeki bölgeleri kapsıyor. Bahse konu gizli planlar, üç bölge için oluşturuldu.

Bunlardan birincisi ABD'nin Norfolk şehrindeki NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının öncülüğünde Avrupa ve Atlantik'in kuzeyini, ikincisi Hollanda'daki NATO üssünün sorumluluğunda Alp Dağları'ndan Baltıklar'a değin uzanan Orta Avrupa'yı, üçüncüsü ise İtalya'nın Napoli şehrindeki NATO üssünün sorumluluğunda Karadeniz'den Akdeniz'e değin olan bölgeyi kapsıyor.

Planlar, NATO'nun bahse konu bölgelerde uzay, hava, deniz, kara ve siber alanlarda hangi gücün ne vakit, nasıl konuşlanacağını, tehdit  halinde nasıl harekete geçileceğini belirliyor. 

NATO, planlar doğrultusunda yaklaşık olarak 300 bin askerden meydana gelen bir gücün maksimum bir ay içinde doğu kanadına intikal etmesini hedefliyor.

NATO'nun bölgesel planlarının 11-12 Temmuz tarihinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilecek olan NATO Zirvesi'nde kabul edilmesi amaçlanıyor. 



Planları uygulamak seneler alacak

NATO yetkilileri, bölgesel planların uygulamaya sokulması, yüksek sayıdaki güçlerin yüksek hazırlık düzeyine ulaşması için planlar doğrultusunda tatbikatlar gerçekleştirilmesi ve güçlerin gereksinim duyacağı malzemelerin satın alınması gibi pek çok unsura işaret ediyor.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, basın mensuplarına yaptığı bilgilendirmede, "Tüm bunlar vakit alacak. Bu ani gelişen bir değişim değil. Bu noktaya ulaşmak seneler alacak." diye konuştu. 

Bauer, hazırlığı yapılan planların uygulanabilmesi için NATO mensubu ülkelerin savunma yatırımı yapması gerektiğine dikkat çekti. Savunma harcamalarının gayrisafi milli hasılanın minimum yüzde 2'si kadar olmasının öneminin altını çizen Bauer, savunma sanayisi üretiminin de sürekli olarak artması gerektiğini kaydetti. 


(Bauer)

NATO komutasında 40 bin asker

NATO, bahse konu planlarını hazırlarken Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya saldırısının başladığı Şubat 2022 itibarıyla mevcut caydırıcılık ve savunma pozisyonunu da geliştirdi.

Bu çerçevede, doğu kanadında mevcudiyetini artıran NATO, an itibarıyla Karadeniz'den ve Baltıklar'a değin olan bölgede güçlerinin sayısını ve bu güçlerin hazırlık düzeyini yükseltti. Aynı zamanda denizde ve havada da NATO güçlerinin sayısı artırıldı.

An itibarıyla NATO komutasında 40 bin kişiden oluşan kara gücü, buna ek olarak her gün uçuş gerçekleştiren 100 kadar savaş uçağı ile Akdeniz'de ve Baltık Denizi'nde 27 savaş gemisi bulunuyor.



"Rusya hafife alınmamalı"

NATO'nun askeri yetkilileri, özellikle Ukrayna'da süren savaştan yapılan çıkarımlardan Rusya Federasyonu'nun özelikle kara kuvvetlerinin kuvvet kaybettiğini fakat denizde ve havada kuvvetini koruduğunu ifade etti.

Bauer, özellikle Rusya Federasyonu'nun kara gücünün yüzde 90'ının Ukrayna'daki savaşa bir şekilde dahil olduğunu kaydetti. 

Fakat Rus güçlerinin NATO bölgesi dolayında dikkatli davrandığını vurgulayan Bauer, "Ruslar, NATO ile bir çatışmaya girme arayışında değil. Bu da bir hayli meşgul olduklarının göstergesi." dedi.

Bauer, Rus güçlerinin tekrar yapılandırılacağını düşündüklerinin altını çizerek, "Savaştan bir ders çıkaracaklardır. Bu yüzden de Rusları uzayda önemli bir tehdit olarak görmeyi sürdüreceğiz. Özellikle uzayda, havada ve denizde kabiliyetleri hala var." yorumunda bulundu.

"Tarihte birkaç defa gösterdikleri üzere Rusları ve tekrar toparlanma kabiliyetlerini kesinlikle hafife almamalıyız." diyen Bauer, Rusya Federasyonu'nun toparlanmak için birkaç seneye gereksinim duyduğunu, NATO'nun da bölgesel planlarını uygulamaya geçirmek için bu vakti kullanabileceğini sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)