NATO: Rusya çatışmayı tercih ederse karşılık bulur

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine dair endişelere değinerek, “NATO çözümlerin üzerine çalışıyor fakat Rusya çatışmayı tercih ederse karşılığını bulacaktır.” şeklinde konuştu.

DÜNYA 28.01.2022, 19:25 28.01.2022, 19:32
NATO: Rusya çatışmayı tercih ederse karşılık bulur

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim sürerken, NATO Genel Sekreteri Stoltenber, Amerika Birleşik Devletleri merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin çevrimiçi yapılan etkinliğinde iki ülke arasındaki gerilime dair açıklamalar yaptı.

Stoltenberg, Rusya’nın Belarus’taki silahlı ve askeri hareketleri yakından takip ettiğini kaydederek, “Ukrayna sınırında Rusya’nın daha fazla asker konuşlandırdığını görüyoruz. Belarus’a karşı Rusya, hazır binlerce asker, S-400 silah sistemiyle uçak yerleştirdi. NATO olarak Rusya-Ukrayna geriliminde diplomatik çözümün üzerine çalışmalar yapıyoruz fakat en kötü senaryo için de hazırız.” şeklinde konuştu.

“NATO’yu hafife almak yanlış bir hesap olur

Stoltenberg, NATO ittifakının Doğu Avrupa’da asker varlığını artırmaya hazır olduğunu ifade ederek, “Bölgede askeri varlığımızı son haftalarda artırdık. Polonya’daki askeri güce ilave olarak, İngiltere ve Fransa’da ihtiyaç olduğunda askeri personel göndermeye hazır” diyerek, “NATO’nun savunma kapasitesini hafife almak yanlış olur.” şeklinde konuştu.

“Ukrayna ordusu, 2014 yılının ardından sağlanan destek ve eğitim sayesinde daha donanımlı, eğitimli ve hazır hale geldi” ifadelerini kullanan Stoltenberg, “Hem Karadeniz hem de Baltık’ta NATO artan bir askeri güce sahip. NATO’nun bu gücü 30 üye ülkenin beraber hareket etmesinden kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.

“İşgal durumunda Rusya büyük bir bedel öder”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’nın “yüksek bir bedel ödemek durumunda kalacağını” söyleyen Stoltenberg, “NATO, siyasi diyaloğa girmeye hazır fakat Rusya silahlı çatışmayı tercih ederse de cevap vermeye hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, açıklamasının devamında, “Rusya, Ukrayna’ya karşı tekrar güç kullanırsa sınırlarında daha da çok NATO görecektir. Amacımız Rusya’ya şu mesajı vermek: Ukrayna’ya askeri müdahalenin ekonomik ve siyasi yaptırımları olacaktır.” şeklinde konuştu.

Rusya’ya yazılı olarak yanıt verildiğini anımsatan Stoltenberg, “Tekrar müzakere masasına oturmak iyiye dair işaret, yazılı teklifimizi de gerçekleştirdik. Hazır olduğunda Rusya, diplomatik çözüm için müzakareleri sürdürebiliriz.” şeklinde konuştu.

Siber saldırı için destek

NATO üyesi olmayan Ukrayna’ya Rusya tarafından siber saldırı uygulanması durumunda Ukrayna’daki siber savunmayı güçlendirmek maksadıyla Ukrayna’ya destek ve bilgi paylaşımı sağlanacağını söyleyen Stoltenberg, “Ukrayna’ya destek verirken NATO üyesi olup olmadığı hususuna bakmıyoruz. Rusya, eğer siber saldırı yaparsa Ukrayna’ya da konuya ilişkin savunma sağlayacağız.” cümlelerini kullandı.

Stoltenberg, “Bütün müttefikleri korumak ve savunmak maksadıyla doğru zamanda ve doğru yerde gerekli olan güçlere sahip olduğumuzdan her daim emin olacağız” diyerek, NATO’nun hiçbir zaman kimseyi ittifak için zorlamayacağını da sözlerine dahil etti.

Yorumlar (0)