NATO, İran ve Rusya’yı hedef aldı: “Bütün kanıtlar gösteriyor”

İran tarafından Rusya’ya Ukrayna’da kullanması adına İHA yolladığı iddialarına karşı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den bir açıklama geldi. Stoltenberg, "Bütün işaretler bu söylemleri kanıtlıyor. Bu nedenle Ukrayna’ya yapılan desteklerin hızlı bir şekilde arttırılması gerekiyor” dedi.

DÜNYA 20.10.2022, 14:37 21.10.2022, 16:49
NATO, İran ve Rusya’yı hedef aldı: “Bütün kanıtlar gösteriyor”

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile NATO karargahında bir görüşme sağlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, Ukrayna’ya desteklerin arttırılması yönünde ifadelerde bulundu.

İstihbarat ayrıntılarını vermedi: “İran’ın tutumu ortaya seriyor”

İran üretimi olan İHA'ların Ukrayna'da yaşanan savaşta kullanılması ile ilgili konuşan Stoltenberg, "İstihbaratımızın ayrıntılarına girmeyeceğim fakat her davranış İran'ın Rusya'ya bu İHA'ları gönderdiğini ortaya çıkarıyor. Bütün ülkelere, İran’da içerisinde olmak üzere, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı savaşına arka çıkmama çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

Fransa, Hollanda, ABD ve Almanya gibi NATO mensubu üye ülkelerin Ukrayna'ya gelişmiş ve daha fazla hava savunma sistemleri gönderme sürecinde olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, "Bu İHA'lar üzerinden gerçekleşen korkunç saldırılar, Ukrayna'nın arkasındaki desteği fazlalaştırma aciliyetine vurgu yapıyor." ifadesini kullandı.

“İran’ın füze ve İHA göndermemesi için uğraşıyoruz”

İran’ın Rusya’ya herhangi bir füze gönderimi ile ilgili delili bulunup bulunmadığı sorusuna ise Stoltenberg şu cevabı verdi: "Yanıtımız yine aynı olacaktır. Spesifik bir şekilde istihbaratımız ile ilgili ayrıntıyı paylaşmayacağım. Fakat Rusya'ya bir destek verme hususunda İran'ın davranışını elbette yakından takip ediyoruz. İran'ı Rusya'ya füze ya da İHA göndermemesi için uğraşıyoruz. Herhangi bir şekilde oluşan füze talebi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararları açık bir şekilde ihlal ediyor."

“Putin büyük bir hata yaptı”

Ukrayna’da yaşanan savaş durumuna değinen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ana kısımda fark ettiğimiz, Rusya ve Başkan Putin'in Ukrayna'da yaşanan savaşta başarısız çıktığıdır. Başkan Putin Ukrayna'ya karşı işgal başlatarak hata yaptı. Kiev'den ve kuzeyde bulunan topraklardan geri çekilmek durumunda kaldı. Daha sonra Donbas'ta büyük bir saldırı girişiminde bulundu. Bu saldırı sonrasında cesur Ukrayna kuvvetlerince durduruldu ve şu anda Ukrayna işgal içerisinde olan toprakları tek tek geri alıyor ve özgürleştirebiliyor. Bizler de bu hususta onları destekliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)