NATO gerginliğinin gölgesinde tarihin en büyük Rus tatbikatı başladı 

Rusya ve Belarus, NATO gerginliğinin en üst düzeye çıktığı dönemde batı sınırlarında, daha önce görülmemiş büyüklükte bir tatbikat başlattı. “Zapad-2021” isimli askeri tatbikattan gelen görüntüler, hayranlık uyandırdı. 

DÜNYA 14.09.2021, 10:43 14.09.2021, 17:37
NATO gerginliğinin gölgesinde tarihin en büyük Rus tatbikatı başladı 

Rusya ve Belarus, NATO gerginliğinin arttığı şu günlerde ortaklaşa bir askeri tatbikat düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerosimov ve pek çok askeri yetkilinin gözlem için alanda bulunduğu tatbikatın bir bölümü, Mulino poligonunda gerçekleştirildi. Rus ordusunda ilk kez Epoha isimli silah sistemiyle donatılan piyade savaş aracı B-19'un tanıtımı yapıldıktan sonra tatbikat performansı yetkililere gösterildi.  



Zapad-2021 tatbikatı tüm hızıyla devam ediyor 

10 Eylül 2021 tarihinde başlayan Zapad-2021 tatbikatı, iki ülkenin poligonlarında tüm hızıyla devam ediyor. Avrupa sınırına yakın bölgeler de dahil olmak üzere Belarus’ta 5 ve Rusya’da da 9 poligonda süren tatbikatta 200 bine yakın personel görev yapıyor. Ayrıca verilere göre tatbikatta 15 savaş gemisi, 760 askeri araç, 240 top, 290 tank, 80 uçak ve helikopter ile çoklu roket fırlatma sistemleri yer alıyor. 



Belarus, Rusya’da 1 milyar dolar değerinde silah alacak 

16 Eylül’de bitmesi planlanan tatbikat döneminde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da bazı açıklamalarda bulundu. Belarus'un, değeri 1 milyar doları geçen silah alımını Rusya’dan yapacağını bildiren Lukaşenko, “Bu, NATO askeri birlikleri ile sınırımızın bulunduğu batı yönünü ciddiye aldığımız anlamına gelmektedir. 2025 senesine kadar sağlanacak silah listesi konusunda Rusya ile anlaşmaya vardık ve hatta bunların bir kısmını temin ettik. Yaklaşık bir düzeni uçak ve birkaç düzine helikopteri envanterimize geçirdik. S-400 hava savunma füze sisteminin sevkiyatı konusunda da müzakerelerimiz devam ediyor.” 

Obuz-Lesnoskiy poligonunda tatbikatı takip eden Lukaşenko, burada basın mensuplarıyla uzun uzun sohbet etti. Vladimir Putin ile savunma ve güvenlik alanında pek çok görüşme yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı, mülteci sorunlarının da görüşüldüğünü ve Avrupa sınırındaki mülteci sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. “Avrupalı yöneticiler bu sorunu çözmek için en kısa zamanda bir araya gelmeli.” şeklinde konuşan Lukaşenko, “Fakat Avrupa ülkeleri bize karşı akılsızca yaptırımlarda bulundukları ve vatansever halkımızı aşağılamayı sürdürdükleri sürece onlarla hiçbirimiz konuşmayacağız. Dizlerimizin üstüne çökmeyeceğiz.” cümleleri ile kriz durumunu ifade etti. 

























Yorumlar (0)