NATO Genel Sekreteri, Macron'u yine eleştirdi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, son dönemde tartışmaların odağında olan NATO Anlaşması'nın 5. maddesi için "ittifakın çekirdeği" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 02.12.2019, 14:00
NATO Genel Sekreteri, Macron'u yine eleştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kasım ayında The Economist isimli dergiye verdiği röportajda NATO'nun işlevselliğini yitirdiğini, İttifak'ı kollektif savunmaya çağıran 5. maddenin bir anlamının kalmadığını ve NATO'nun "beyin ölümünü" yaşadığı için Avrupa Birliği'nin kendi başının çaresine bakmasının gerektiğini söylemişti. Macron'un bu sözleri, yaklaşık 1 aydır birçok liderin büyük tepkisini çekmişti.

"Hep birlikte dünyanın en büyük askeri gücüyüz"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bu sözleri en son NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in odağına oturdu. Stoltenberg, 5. maddenin tartışmaya açılmasının doğru olmadığını belirterek "5. madde NATO'nun çekirdeğidir. Bunun ardındaki düşünce şudur; hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. Potansiyel düşmanlar, bir saldırının tüm ittifaka yapılmış olduğunu ve buna tüm ittifakın cevap vereceğini bildiğinde herhangi bir saldırı yapamaz. Hep birlikte dünyanın en büyük askeri gücüyüz. 5. madde anlaşmanın bir yükümlülüğü. Fransa'dan ve tüm müttefiklerinden bunun yanında durmalarını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter Stoltenberg, Londra'da düzenlenecek NATO zirvesinin bu konuya dair ortak bir iradenin ortaya konulması için çok önemli olduğunu ve bu yönde bir mesajın çıkacağını belirtti.

"29 farklı ülkeyiz ancak birlikte duruyoruz"

Stoltenberg, "Londra'daki zirvede, ticaret, iklim dönüşümü, İran ve Suriye'nin kuzeyindeki durum dahil tüm bu farklılıklara rağmen birlikte durduğumuz mesajı verilmeli. Temel konularda birbirimizi karşılıklı korumalı ve savunmalıyız. Bugünkü gibi güvensiz bir dönemde NATO gibi güçlü ve çoğulcu kurumların önemi artıyor. Farklı partileri, hükümetleri, bakış açıları ve sorunları olan 29 farklı ülkeyiz ancak temel mesajda hemfikiriz; birlikte duruyoruz" ifadelerini kullanarak İttifak'ın öneminin altını çizdi.

NATO Anlaşması'nın 5. maddesi, bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayıyor ve ortak savunma prensibini İttifak'ın varoluş amacı olarak tanımlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 5. maddeye duyduğu inancın devam edip etmediğine dair soruyu "Bilmiyorum" şeklinde cevaplamıştı.

Yorumlar (0)