NATO Genel Sekreteri: Bu yaşanan Putin’in savaşı!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı basın toplantısında, “Bu yaşanan Putin’in savaşı. Putin savaşı durdurmalı, askerlerini geriye çekmeli ve iyi niyetli bir şekilde diplomasi yolunu seçmeli.” şeklinde konuştu.

DÜNYA 17.03.2022, 17:35 19.03.2022, 12:57
NATO Genel Sekreteri: Bu yaşanan Putin’in savaşı!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Almanya’ya ziyarette bulunarak Başbakan Scholz ile basın toplantısı yaptı.

Açıklamalarına “Almanya, Avrupa’nın, transatlantik ittifakımızın kalbinde” sözleriyle başlayan Stoltenberg, Almanya Başbakanı Scholz’un önderliğinin Avrupa’nın güvenliği için bugün çok daha fazla bir öneme sahip olduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya olan operasyonuna ilişkin konuşma yapan NATO Genel Sekreteri, “Putin’in Ukrayna savaşı barışı sarstı ve bütün dünyayı şoke etti. Cesur Ukrayna halkıyla silahlı kuvvetlerini saygı ile anıyoruz. Onlardaki bu cesaret her birimizin ilham kaynağı. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahilindeki meşru müdafaa haklarını korumayı ve destek olmayı sürdüreceğiz.” dedi.

NATO'nun çatışmasının tırmanmasını engelleme gibi bir sorumluluğu var

Almanya’nın 120 bin mülteciyi kabul ettiğini sözlerine dahil eden Stoltenberg, “Bu Almanya’nın dayanışmasını ve cömertliğini gösteriyor. NATO’nun çatışmanın tırmanmasını engelleme gibi bir sorumluluğu bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, “Bu Putin’in savaşı” diyerek, “Savaşı durdurmalı, iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli ve askerlerini geri çekmeli.” dedi.

NATO Genel Sekreteri, Almanya Başbakanı Scholz’un çabalarını takdir ile karşıladığını sözlerine dahil ederek, “Büyük bir bedel ödüyor. Putin’in savaş makinelerini sert yaptırımlar zarara uğratıyor. Uluslararası yaptırımların uygulanması hususunda önemli rolünden dolayı Almanya’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı zamanda Almanya, Litvanya’daki askerlerin artırılması, Romanya’daki gemilerin ve savaş jetlerinin devriye görevleriyle diğer NATO müttefiklerinin savunması ve korunması hususunda yardımcı olmak maksadıyla adımlarını atıyor.” şeklinde konuştu.

Scholz: Rusya tüm sorunların barışçıl şekillerde çözülmesi yönündeki çabalarımızı reddetti

Şansölye Scholz ise Putin’in Ukrayna’ya her gün acı ve ölüm getirdiğini kaydetti. Savaşı engellemek için tüm çabaların sonuçsuz kaldığına değinen Scholz, “Stoltenberg ile Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya olan saldırısını önlemeye yönelik ümidimiz bulunuyordu. Fakat Rusya tüm sorunların barışçıl şekillerde çözülmesi yönündeki çabalarımızı reddedip şiddete başvurarak komşusuna saldırdı. Gün be gün Ukrayna’ya Putin, ölüm ve acı getiriyor. Bu arada da kendi halkına acı çektiriyor. Ukrayna’daki halkların durumu bizleri her gün etkiliyor. Bununla beraber komşularına dair yürütülen savaşa gönderilmiş olan genç Rus askerlerinin kaderi de bizleri üzüntüye sevk ediyor. Ruslar bilsin ki çocukların yaralanması ve hayatını kaybetmesinden sorumlu olan Putin’dir.” şeklinde konuştu.

“NATO bu savaşa girmeyecek”

Silahların bir an önce susturulması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söyleyen Scholz, şunları söyledi:

“Ülkelerini savunup Rus saldırılarına direnen Ukraynalıların her daim yanındayız, insani yardım, ekonomik yardım ve şu anda yapmış olduğumuz askeri yardımlarla, Almanya üzerine düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecektir. Öncesinde belirtmiş olduğumuz gibi bu savaşa NATO girmeyecek.

Alman Başbakan yapmış olduğu konuşmada Stoltenberg ile alacak oldukları diğer konunun Ukrayna Savaşı’nın NATO’nun üzerindeki etkileri olacağını kaydetti.

Scholz, “NATO, tüm üyelerinin güvenliğini sağlamalıdır ve bu birliğin temel görevidir” diyerek, doğu kanadındaki üyeleri korumak için NATO bünyesinde birçok karar alındığını ifade etti. Scholz, Almanya’nın üstüne düşen görevleri yerine getireceğini söyleyerek, gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Savunma için 100 milyar Euro

Alman Başbakan yaşanan gelişmelerin ardından savunma bütçelerini artırmaya dair karar aldıklarını ve bunu da Meclis’te ele aldıklarını ifade etti. Scholz, “Kabinede dün caydırıcılığı ve savunmayı artırmak için ek yaptırımlar yapma konusunu ele aldık. Birliğin bu daha da güçlenmesine yardım edecektir. Senelik gelirimizin yüzde ikilik kısmına tekabül eden 100 milyar euroyu savunma bütçesine ayıracak olmamız konusu buna ilişkin kararlılığımızı gösterecektir.” dedi.

Yorumlar (0)