NATO Genel Sekreteri: “Afganistan’da sonsuza kadar kalmak gibi bir niyetimiz yoktu” 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’daki durum hakkında derinden endişeli olduğunu belirterek, “Şu anda bölgede hiç askerimiz yok ve durumun hangi noktaya geldiğine bakın.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 17.08.2021, 17:40 18.08.2021, 16:39
NATO Genel Sekreteri: “Afganistan’da sonsuza kadar kalmak gibi bir niyetimiz yoktu” 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın içerisinde bulunduğu durum hakkında açıklamalarda bulundu. Ülkedeki son durumun ciddi olduğunu ve bu konuda çok endişeli olduğunu belirten Genel Sekreter, NATO askerlerinin Afganistan’da sonsuza kadar kalma gibi bir niyetlerinin hiçbir zaman olmadığını belirtti. 

“Bölgede hiç askerimiz yok” 

Stoltenberg: “Şu anda bölgede hiç askerimiz yokken durumun hangi raddeye geldiğine bakın. NATO’nun Afganistan’da olduğu süre zarfında önemli ilerlemeler yaşandı ve güçlü sesler yükseldi. Afganistan’daki kadın hakları başta olmak üzere insan haklarıyla ilgili durumu yakından izlemeye devam edeceğiz.” 



“NATO olarak ağır bedel ödedik” 

Stoltenberg: “NATO olarak bunca yol ağır bedeller ödedik. ABD, birlikleri geri çekme konusunda Taliban ile anlaştığında tüm müttefikler hemfikirdi. Biz bunun risklerini gördük ama kimse, Afgan hükümetinin ve güvenlik güçlerinin bu kadar çabuk çözüleceğini öngörmemişti. Taliban’ın kontrolü yeniden ele geçirmesi riski hep vardı. Havalimanını açık tutmak, önceliğimizdi. Yalnızca kendi çalışanlarımız için değil, risk altında bulunan Afganların da çıkmalarına yardımcı olmak için havalimanının çalışmaya devam etmesini sağlamak önemliydi. Bizler bir şekilde bu insanlara yardımcı olmayı başardık. Müttefikler hala havalimanında ve havalimanı da şu anda çalışır durumda.” 

“Afganistan’daki durum giderek evriliyor” 

Stoltenberg: “Afganistan’daki durum giderek evriliyor. Şu anda en önemli durum, iktidar devrinin barışçıl şekilde gerçekleştirilmesi. NATO askeri operasyonu bitiyor ama bu, diğer alanlarda, özellikle de uluslararası kuruluşların insan hakları gibi alanlarda destek vermeye devam etmeyeceği anlamına gelmiyor. Bu konuda özellikle Türkiye’ye, İngiltere’ye ve ABD’ye teşekkür ediyorum.” 

Yorumlar (0)