NATO'dan Türkiye savunması: Onları ciddiye almalıyız!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusuna karşı çıkan Türkiye'nin endişelerini ciddiye almak gerektiğini belirtti. Stoltenberg, "Onlar, NATO'nun vazgeçilmez bir üyesi. Hiçbir NATO üyesi, Türkiye kadar terör saldırısına uğramadı." dedi.

DÜNYA 24.05.2022, 19:44 25.05.2022, 01:52 Hakan Öksüz
NATO'dan Türkiye savunması: Onları ciddiye almalıyız!

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu hakkında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin endişelerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Stoltenberg, "Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu unutmamak gerekir. Dile getirdikleri endişeleri dikkate almalıyız." dedi.

"Hiçbir NATO üyesi, Türkiye kadar saldırıya uğramadı"

DAEŞ terör örgütüyle yapılan mücadelede Türkiye'nin önemli bir rol oynadığına değinen Stoltenberg, "Türkiye, tüm NATO içinde özel bir yere sahip. Coğrafi konumunun getirdiği stratejik bir öneme sahip. Türkiye kadar terör saldırısı yaşayan başka bir NATO üyesi bulamazsınız. Dolayısıyla böyle önemli bir müttefikin endişelerini dikkate almalıyız." ifadelerini kullandı.

Finlandiya ve İsveç resmen başvurdu!

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırması, özellikle Avrupa'nın doğu ve kuzeyindeki ülkeleri alarma geçirdi. Rusya'nın olası saldırısına karşı güvence sahibi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya, NATO üyelik sürecini başlatma kararı aldı. Bu iki İskandinav ülkesinin üyelik için resmi başvuru yapması, Avrupalı NATO üyesi ülkeler ve ABD tarafından desteklendi.

Türkiye neden karşı çıkıyor?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkan Türkiye, bu iki ülkenin teröristlerin barınağı hale geldiğine işaret etti. 

Terör örgütü PKK/YPG mensuplarının bu ülkelere sığındığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröristleri bize vermeyecekler. Bunu açıkça belirttiler. Böyle ülkelerin NATO'ya girmesini kabul etmiyoruz. Biz NATO üyesiyiz. Bir üyenin veto etmesi halinde NATO'ya giremeyiz." demişti.

Yorumlar (0)