NATO'dan Türkiye açıklaması: Brüksel'de görüşme var

Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hususunda ülkemizin kaygılarının giderilmesi gerektiğini kaydederek, üç ülkenin üst seviye yetkilileri ile önümüzdeki günlerde Brüksel’de bir görüşme yapacağını duyurdu.

DÜNYA 01.06.2022, 19:55
NATO'dan Türkiye açıklaması: Brüksel'de görüşme var

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir görüşme yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"İsveç ve Finlandiya bizi güçlendirecek"

Stoltenberg, Rusya lideri Putin’in hudutlarında NATO’nun etkisinin düşürülmesini istediğini ancak Ukrayna’yı işgale kalkışmasıyla birlikte kendi hudutlarında daha fazla NATO askeriyle karşılaştığını, ittifak mensuplarının sayısının da artış göstereceğini kaydetti. İsveç ve Finlandiya'nın bu sebeple ittifaka katılma yönünde karar aldığını söyleyen Stoltenberg, bahse konu iki ülkenin NATO'yu kuvvetlendireceğini ifade etti.

"Türkiye, İsveç ve Finlandiya yetkililerini buluşturacağım"

Ülkemizin bu iki ülkeye ilişkin kaygılarına da değinen Stoltenberg, "Bütün üyelerimizin güvenlik kaygılarını ortadan kaldırmamız lazım ve burada beraberlik içerisinde bir çözüm yolu bulacağımıza olan inancım tam. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya liderleri ile yakın temas halindeyim ve bu üç ülkenin üst seviye yetkililerini ilerleyen günlerde Brüksel'de buluşturacağım." diye konuştu. 

"Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anlamamız gerekiyor"

Stoltenberg ayrıca ülkemizin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve bütün NATO mensuplarının, PKK terör örgütü tehdidi dahil olmak üzere ülkemizin kaygılarını görüşmek üzere aynı masaya oturmaya hazır durumda olduğunu dile getirdi.

Bu hususta ilerleme kaydedeceklerini umut ettiklerini kaydeden Stoltenberg, şu ifadelere yer verdi:

"Niyetimiz bunu NATO Zirvesi'nden evvel çözüme kavuşturmaktır. İlerleme kaydetmek için 30 NATO mensubu mutabık kalması, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin kaygılarını gidermek için masaya oturmaya hazır vaziyette olması gerektiğini biliyorum. Bütün NATO müttefikleri Türkiye'nin PKK tehdidi dahil olmak üzere bütün kaygılarının ortadan kaldırılması için masaya oturmaya hazır durumda."

Stoltenberg, ülkemizin PKK terör örgütü hususundaki kaygılarının ciddiye alındığını ifade ederek, "Terör saldırılarına en çok maruz kalan NATO üyesi Türkiye'dir. Türkiye çok önemli bir partner, yalnızca Rusya'yla komşu olması ve stratejik konumu ile değil aynı zamanda IŞİD ile mücadelemizde de önemliydi." şeklinde konuştu. 

"Türkiye ile ilişkilerimiz sürecek"

Blinken ise NATO çatısı altında İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka alınması hususunda kuvvetli bir konsensüs olduğunu ve üyelik sürecinde ilerleme kaydedebileceklerine olan inancının tam olduğunu belirtti. 

NATO çatısı altındaki bir müttefikin kaygıları mevzubahis olduğunda bunların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Blinken, "Türkiye ile uzun bir süredir devam savunma bağımız var. NATO partneri olarak eskiden olduğu gibi, an itibarıyla devam ettiği gibi ilerleyen dönemde de ilişkimiz sürecek. Problemler çıktıkça bunları çözmeye çaba sarf edeceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)