NATO'dan kritik Türkiye açıklaması

Jens Stoltenberg, ülkemizin birçok yönden kilit rol oynayan, önemli bir müttefik olduğunu, bu sebeple meşru endişelerinin ortadan kaldırılması için çalışıldığını dile getirdi.

DÜNYA 12.06.2022, 18:15
NATO'dan kritik Türkiye açıklaması

Finlandiya'yı ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile kameraların karşısına geçti.

"Türkiye'nin PKK terör örgütüne ilişkin endişeleri de dahil olmak kaydıyla bütün müttefiklerin güvenlik endişelerini masaya yatırmalıyız." diyen Stoltenberg, ekibinin ve kendisinin Türkiye, Finlandiya ve İsveç'ten yetkililerle devamlı olarak temas halinde olduğunu kaydetti.

Madrid'de 29-30 Haziran tarihinde düzenlenecek olan NATO Zirvesi'nde bahse konu ülkelerin katılımı adına bir anlaşmaya varılıp varılmayacağına ilişkin soru üzerine Stoltenberg, ülkemizin endişelerine bir an evvel cevap verilerek problemin çözülmesi amacıyla çalışıldığını fakat zirvenin bu hususta bir süre bitimi niteliği taşımayacağını ifade etti.

"Türkiye'yi anlamamız lazım"

Stoltenberg, "Bunlar tümü meşru endişeler. Silah ihracatı ve terörizm ile ilgili endişeler. Hiçbir NATO üyesinin Türkiye kadar terör saldırılardan zarar görmediğini anımsamamız ve anlamamız lazım." diye konuştu. 

Ülkemizin terör örgütü IŞİD ile mücadelede kritik bir rol oynadığının altını çizen Stoltenberg, "Türkiye, Ukrayna halkına destek ve mahsur durumda kalan tahıl ürünlerinin ihraç edilmesi hususunda önemli bir rol oynuyor. Yani böyle önemli bir müttefik terörizm ile ilgili endişelerini paylaştığında bunu dikkate almalıyız. Ve bizim yaptığımız da tam olarak bu. İsveç ve Finlandiya'nın bu hususları ele almaya hazır olduklarına yönelik açık ve net mesajını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum." şeklinde konuştu.

"Görüşmeler devam edecek"

Ülkemiz hakkında konuşan Niinistö de "Diyalog kanallarımız açık durumda. Görüşmeler devam edecek." diye konuştu. 

Finlandiya lideri, 'Finlandiya'nın, ülkemizin endişelerine ilişkin diğer NATO müttefiklerinden farklı bir tutumu olmadığını, niçin özellikle bu hususta hedef gösterildiklerini anlamakta zorluk yaşadığını' sözlerine ekledi. 


(Niinistö)

Yorumlar (0)