NATO'dan İran'a çağrı: Serbest bırakın!

NATO, Basra Körfezi'nde İngiltere'ye ait petrol tankerlerine el koyan İran'a çağrıda bulundu.

DÜNYA 21.07.2019, 10:13
NATO'dan İran'a çağrı: Serbest bırakın!

NATO, İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetlerinin Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait petrol tankerlerini alıkoymasını kınadı. Ayrıca, yaşananların uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne 'açık bir meydan okuma' niteliğinde olduğunu bildirdi. 

Bir NATO sözcüsü, Hürmüz Boğazı'nda İngiltere ve İran arasında tırmanan gerilime ilişkin resmi bir açıklamada bulundu.

Sözcü, "Hürmüz Boğazı'ndaki iki ticari geminin alıkonulmasını kınıyoruz. Bu uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne açık bir meydan okumadır. İran'ı derhal gemileri ve mürettebatını serbest bırakmaya çağırıyoruz." dedi.

"İran'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden endişe duyuluyor"

"İngiltere, önceliklerinin diyaloğu ve diplomasiyi kullanarak durumu ele almak olduğunu açıkça belirtti." ifadesini kullanan NATO sözcüsü, şunları kaydetti:

"NATO, bu durumu çözmek için tüm diplomatik çabaları desteklemektedir. Tüm müttefikler, İran'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden endişe duymaya devam ediyor." 

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz günü Suriye'ye yönelik ambargoları ihlâl ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu.

İranlı yetkililer, 'Grace 1' adlı tankerin serbest bırakılmaması durumunda misillemede bulunacaklarını duyurmuşlardı. İran tankerini alıkoyma süresi, dün Cebelitarık Yüksek Mahkemesi tarafından 15 Ağustos'a kadar uzatılmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, cuma günü İngiltere bandıralı Steno Impero adlı petrol tankerini, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle el koyduğunu bildirmişti.

Yorumlar (0)