NATO'dan açık tehdit: “Bundan sonra sorumluluk Putin’de”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna gerilimi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Genel Sekreter, herhangi bir savaş çıkması durumunda tüm sorumluluğun Rusya’ya ait olduğunu ifade ederek Rusya-ABD arasındaki gerilimi kızıştıran adımlar attı. 

DÜNYA 17.02.2022, 17:46 17.02.2022, 17:53
NATO'dan açık tehdit: “Bundan sonra sorumluluk Putin’de”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları toplantısından sonra Ukrayna-Rusya krizi hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için sürekli bahane aradığını belirten Soltenberg, şunları dile getirdi: “Moskova, şimdiye kadar sınırda hiç görmediğimiz miktarda askeri sevkiyat yapıyor. Kendilerinin saldırıya geçmek için fırsat kolladığını biliyoruz. Geri çekilmeleri yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Sahada şimdiye kadar olanlar ve ülkeler arasındaki diyaloglar ortada. Ticari uydularla da neler olup bittiğini net şekilde görüyoruz. Rusya'nın birliklerini ve sınırdaki asker sayısını görebiliyoruz ancak ne amaçladıklarını bilemiyoruz. Daha önce Ukrayna’ya saldırdıkları için şu anda kaygımız üst düzeyde. Eğer herhangi bir şekilde güç kullanacak olurlarsa biz NATO ve ABD olarak Ukrayna’nın yanındayız. Rusya ile de diyalog kurma çağrımızı sürdürüyoruz.” 

“Gerçek bir çekilme görürsek kaygımız son bulabilir” 

“Sahada gerçekten bir çekilme görmemiz halinde tüm kaygılarımız son bulabilir. Şu ana kadar askerlerin yalnızca bir kısmı geri çekildi ancak genele baktığımızda asker sayısının arttığını görüyoruz. Burada sürekli hareketlilik mevcut ancak büyük oranda çekilme yok. Biz, çekilme bekliyoruz. Rusya bize çekilme olacağını söyledi. Dileriz ki dediğini yapar. Rusya'dan yazılı bir yanıt bekliyoruz. Elimizde şu anda bir taslak var. Rusya’nın NATO ile karşılıklı olarak imzalamak istediği güvenlik maddelerinin yer aldığı bir taslak bu. Silah, füze, misiller gibi pek çok konuda maddeler var. Biz de kendilerine önerilerimizi ilettik. Şimdi Rusya’dan yazılı yanıt bekliyoruz. Henüz cevap alamadık. Şu anda gerginlik en üst düzeydeyken yapacağımız görüşmeler oldukça kıymetli.” 



“Rusya, normal bir askeri tatbikat yapmıyor” 

“Rusya’nın sınıra asker yığarak normal bir tatbikat yapmadığını düşünüyoruz. Bu tatbikat denilen şey her an askeri işgale dönebilir. Bu sebeple Rusya’ya sık sık çağrıda bulunuyoruz. Emin olun ki gerginliği azaltmak için hiçbir zaman geç değildir. Öte yandan NATO olarak diplomasi ve diyaloğa olan inancımızı belirtmek istiyorum. Müttefiklerimizin korunması ve savunulması konusunda elimizden geleni her zaman yaparız.” 

“Savaşın tüm sorumluluğu Putin’de” 

Stoltenberg’in ardından konuşma gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, şunları dile getirdi: “Rusya’nın sözlerini ve eylemlerini büyük dikkatle takip ediyoruz. En başından beri diyaloğa açık olduğumuzu sık sık dile getirdik. Ancak görüyoruz ki Rus askerleri, Ukrayna sınırında daha da ileriye giderek karşı ülkeye yakın bir noktaya yerleşti. Rusya, her geçen gün daha fazla asker yığıyor. Putin, bizim diyalog çağrımıza onay vermeyip de saldırıyı başlatırsa çıkan savaşın tüm sorumluluğu kendisinde olacaktır. Bundan sonraki gidişatı Putin belirleyecek. Biz barışa kendimizi adamış ittifaklarız ancak her türlü duruma da hazırlıklıyız.” 

Yorumlar (0)