NATO'dan ABD'nin Afganistan kararına ilişkin açıklama

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Afganistan'a ABD ile birlikte gittik, beraber çıkma hususunda da birlik içindeyiz." dedi.

DÜNYA 15.04.2021, 00:52 15.04.2021, 13:52
NATO'dan ABD'nin Afganistan kararına ilişkin açıklama

Stoltenberg, NATO Konseyi'nin dışişleri ve savunma bakanları toplantısının akabinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"1 Mayıs'tan itibaren çekiliyoruz"

"Bugün itibarıyla Afganistan'daki varlığımızın geleceği hususunda karar verdik." ifadelerini kullanan Stoltenberg, 20 senedir Afganistan'da olan NATO askerlerinin 1 Mayıs tarihinden itibaren bahse konu ülkeden çekileceğini anımsattı.

Stoltenberg, Afganistan'da yaklaşık olarak 10 bin kadar NATO askeri konuşlandığını, bunların büyük çoğunluğunun ABD askeri olmadığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Son dönemlerde Afganistan'daki varlığımız hususunda istişarelerde bulunuyorduk. ABD'nin çekilme kararı doğrultusunda NATO dışişleri ve savunma bakanları izlenecek olan yolu bugün görüştü ve NATO Kararlı Destek Misyonu kuvvetlerinin 1 Mayıs tarihinden itibaren çekilmeye başlaması yönünde karar verdi. Çekilmemiz koordineli, itinalı ve düzenli bir şekilde gerçekleşecek. 

"ABD ile beraber hareket edeceğiz"

Bütün askerlerin çekilmesini birkaç aylık dönem içerisinde bitirmeyi öngörüyoruz. Bu süre zarfı içerisinde Taliban'ın askerlerimize yönelik herhangi bir saldırısına misliyle karşılık verilecek. Afganistan'a ABD ile birlikte gittik, duruşumuzu birlikte oluşturduk ve beraber çıkma hususunda da birlik içindeyiz."

Çekilmenin NATO ile Afganistan ilişkilerinin sonu olmadığına işaret eden Stoltenberg, bunun yeni bir dönemin ilk adımı olduğunu, NATO üyesi ülkelerin Afgan halkının yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)