Myanmar’daki darbeye, karşı durma çağrısına Çin ve Rusya’dan veto

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Myanmar’da yapılan darbeye karşı durmaya ilişkin çağrıya Çin ve Rusya, yaşanan olayın ülkelerin kendi iç meselesi olduğu gerekçesiyle katılmama kararı aldı.

DÜNYA 06.03.2021, 11:06
Myanmar’daki darbeye, karşı durma çağrısına Çin ve Rusya’dan veto

Myanmar ordusunca kendisine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 tarihinde seçimlere hile karıştığı iddialarının ortay atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesi sonrası Çin’in de yardımını alıp yönetime el koyulmuştu.

Ordu tarafından ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere birçok iktidar partisi yöneticisi ve yetkili gözaltına alınmış ve 1 seneliğine OHAL ilan edilmişti.

Türkiye yapılan bu darbeyi kınarken batı ülkelerinden ise çeşitli eleştiri ve tepkiler geldi.

BMGK darbenin karşısında birlik olamadı

BMGK, Myanmar’da yapılan darbe sonrası artan şiddet olayları ve ülkede meydana gelen son gelişmeleri değerlendirmek için bir kapalı oturum gerçekleştirdi.

Rusya ve Çin ortak karar alamadı

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, Birleşmiş Milletler Özel Kurulu’nda darbenin karşısında demokrasiden yana olunması ve birlik çağrısı yapmasına karşın BMGK; daimi üyeler Çin ve Rusya’nın Myanmar’da meydana gelen olayların ülkenin “iç meselesi” olduğu argümanıyla ortak bir karar alamadı.

56 gösterici yaşamını yitirdi

Myanmarlılar, 6 Şubat tarihinde demokrasiye dönüş talebiyle gösteriler yapmaya başladı. Sokaklarda silahlı güçlerin müdahalesinde gösteri yapanlar arasından 56 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin mahkemede yargılanmaları sürerken gösteriler ise devam ediyor.

Yorumlar (0)