Myanmar’da güvenlik endişesi: ASEAN heyetine geçit yok

Myanmar Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) tarafından Myanmar hükümetine yapılması planlanan ziyaret, “güvenlik endişesi” sebebiyle iptal edildi. 

DÜNYA 09.05.2021, 11:08 09.05.2021, 17:01
Myanmar’da güvenlik endişesi: ASEAN heyetine geçit yok

Myanmar’ın yönetimine askeri darbe sayesinde gelen hükümeti deviren ordu, ülkedeki siyasi ve askeri krizin hala sürdüğünü, bu sebeple de ASEAN tarafından yapılması planlanan ziyaretin geri çevrildiğini belirtti.

Hükümet sözcüsü Binbaşı Kaung Htet San, ASEAN heyetinin Myanmar’a gerçekleştirmek istediği ziyareti değerlendirdi. Bayramdan sonra yapılması belirlenen ziyaretin gerçekleştirilmemesi gerektiği konusunda kesin konuşan San, basın açıklaması yaptı.

“Önceliğimiz güvenlik”

Htet San, yaptığı basın açıklamasında, önceliklerinin güvenlik ve sonrasında istikrar olduğunu belirterek “ASEAN’ı, güvenliği sağladığımız konusunda hemfikir olduğumuzda ağırlayacağız.” şeklinde konuştu.



24 Nisan’da toplantı yapılmıştı 

ASEAN liderleri, Myanmar’daki krizi çözmek amacıyla Endonezya Cakarta’da 24 Nisan 2021’de bir toplantı yapmışlardı. Toplantı sırasında ise Ramazan Bayramı sonrasında Myanmar’da toplanılması kararlaştırılmıştı.

ASEAN liderleri, Cakarta toplantısında, Myanmar’daki sorunların bir an önce çözülmesi ve şiddetin durdurulması gerektiği konusunda anlaşmış; bunun için taraflarla diyalogların en kısa zamanda başlatılması gerektiğini belirtmişti. ASEAN tarafından özel olarak tayin edilecek temsilcilerin taraflar arasında gözlemci olarak yer alması kararlaştırılmıştı. 

Yorumlar (0)