Myanmar için BM’den çarpıcı ifadeler: Ülke var ama Devlet yok

Myanmar’da askeri darbe sonrası yaşanan olaylara karşı uluslararası alanda ortak tepkilerin verilmediği kaydedilirken ülkedeki devlet yetkinliğinin ise tükenme noktasına geldiği belirtildi.

DÜNYA 01.05.2021, 10:18 01.05.2021, 18:48
Myanmar için BM’den çarpıcı ifadeler: Ülke var ama Devlet yok

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne açıklama yapan BM Myanmar Özel Elçisi Christine Schraner Burgener, darbeye karşı dünyadan fazla bir tepki gelmediği için ülkede şiddetin daha da tırmandığını ve bu nedenle de devlet yetkinliğinin tükenme noktasına geldiğini söyledi.

Devlet yok gibi

Myanmar’daki darbe sonrası başlayan protesto gösterilerinde şiddet olaylarının çok fazla görüldüğünü dile getiren Burgener, gösterilerde el yapımı patlayıcı cihazlar kullanıldığını aktardı.

Myanmar ordusunun ölümcül derecede orantısız güç kullandığına vurgu yapan Burgene, “Sebepsiz olarak işkenceler ve gözaltılar sürerken devlet işleyişi durma riskiyle karşı karşıya kalmış durumda” dedi.

“Öğrenciler ve siviller silah eğitimi alıyor”

Ülkedeki öğrencilere ve sivillere etnik silahlı gruplar tarafından silah kullanma eğitimi verildiğini belirten Burgener, 1 Şubat’ta meydana gelen askeri darbe sonrası demokrasi yanlısı göstericilerin protestolarına devam ettiğini bildirdi.

3 binden fazla gözaltı

Burgener’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda Myanmar’da en az 759 kişinin darbeci güçlerce öldürüldüğü ve darbeye karşı çıkan protestoculardan ise 3 bin 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Yorumlar (0)