Myanmar'daki protestolarda 1 günde 38 kişi daha öldürüldü!

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da askeri darbe sonrası meydana gelen protestolarda güvenlik birimlerinin silahlı müdahalesi nedeniyle 38 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 15.03.2021, 10:36 15.03.2021, 17:35
Myanmar'daki protestolarda 1 günde 38 kişi daha öldürüldü!

Myanmar’da meydana gelen askeri darbenin ardından darbecilere karşı başlatılan protestolar geçtiğimiz günde devam etti. Protestoculara karşı güvenlik güçlerinin müdahalesi ise kanlı bitti. Dün ülke genelinde süren protestolarda güvenlik güçlerinin ateşle karşılık vermesi üzerine 1 gün içinde 38 kişi öldü.

Gerçek mermiler kullanılıyor

Protestocuları bastırmak için en sert önlemleri alan darbe yanlısı polis ve askerlerin gerçek mermilerle ateş açmaları üzerine ülkede 1 gün içinde en az 38 kişi vurularak katledildi.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşundan (AAPP) tarafından yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz gün devam eden protestolara karşı güvenlik güçleri gerçek mermilerle karşılık verdi.

AAPP'nin açıkladığı verilere göre ise bir gün içinde en az 38 protestocu güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü.

Rastgele ateş açtılar

Güvenlik ekiplerinin protestocuları dağıtmak için etrafa rastgele ateş açtığını belirten protesto liderlerinden Zay Phyo, Yangon'daki protestoları dağıtmak için en az 500 ordu personelinin konuşlandırıldığını söyledi.

Dün ülkede yaşanan can kayıplarından sonra 1 Şubat darbesinden bu tarafa protestolardaki en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

Suu Çii mahkemeye çıkıyor

Darbeden bir süre önce gözaltına alınan Myanmar Eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin bugün askeri mahkemede ki duruşmaya çıkması bekleniyor.

Gözaltı süresi 2 kez uzatılan Suu Çii'ye askeri mahkeme tarafından, "ülkenin ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etme" ve "kamuyu endişeye sevk edecek açıklamalar yapma" suçlamaları yöneltilmişti.

Yargılamalar sürüyor

1500’ün üzerinde kişinin tutuklu bulunduğu ülkede Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin silahlı müdahaleleri sonucu 100'ün üzerinde gösterici hayatını kaybetmişti.

Ülkede genelinde protestolar devam ederken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemelerde yargılanmaları sürüyor.

Yorumlar (0)