Myanmar'da ordu dehşeti: "İşkence ettik, öldürdük, yağmaladık!"

Myanmar'da 2021 yılının şubat ayında gerçekleştirilen askeri darbede görev alan askerler, yaptıkları katliamları anlattı. İsimlerini vermeyen askerler, "İnsanlara işkence etmemizi, öldürmemizi ve evlerini yağmalamamızı emrettiler." ifadelerini kullandı. Detaylar haberde...

DÜNYA 22.07.2022, 23:39 Hakan Öksüz
Myanmar'da ordu dehşeti: "İşkence ettik, öldürdük, yağmaladık!"

Geçen yılın şubat ayında yapılan askeri darbeyle birlikte sancılı bir sürece giren Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da yaşayanlar, zor zamanlar geçiriyor. Darbe yaparak yönetimi ele geçiren ordu mensuplarından bazılarının yabancı basına verdiği röportajlar, ülkede yaşanan acıların ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor.

Ülkenin seçilmiş hükümetini deviren Myanmar ordusu, uyguladığı vahşi yöntemlerle sivil ayaklanmaların önünü kesmeye çalışıyor. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermeyen 6 Myanmar ordusu askeri, darbe döneminde ordu emriyle işledikleri suçları İngiliz basınına anlattı. 

"Köyün üzerine ateş açtık, evleri yaktık"

Baskın yaptıkları köylerdeki evleri ateşe verdiklerini anlatan askerler, emrin bizzat ordunun üst düzey isimlerinden geldiğini söyledi. Geçen yılın aralık ayında üç helikopterle Yae Myet köyüne gittiklerini belirten askerler, "Köyün üzerine ateş açtık. Köydeki herkes öldürüldü. Bunun içinde kadınlar, çocuklar ve silahsız yaşlılar da vardı. Bize bu şekilde emir verdiler. Herkesi vurmalıydık." ifadelerini kullandı.

"İşkence etmemizi ve öldürmemizi emrettiler"

Kendisinin 4 evi ateşe verdiğini söyleyen bir askerin ifadeleri kan dondurdu. Kimsenin kaçmaması için köyün çevresindeki evleri yakarak insanları ablukaya aldıklarını söyleyen asker, "Mayıs ayında manastıra sığınan sivillerin öldürülmesi için bir tabura emir verildi. Ben de o askerlerin içindeydim. İnsanlara işkence etmemizi, öldürmemizi ve evlerini yağmalamamızı emrettiler. Yaşlı insanları öldürmek zorunda kalmak, görevin en zorlu ve üzücü tarafıydı." dedi.

"Küçük bir çocuğu taşıyan kadını vurdular ve yağmaladılar"

Myanmar'da bizzat ordu tarafından uygulanan vahşetin görgü tanıklarından biri Hla Hla, "Askerler orada katliam yaptı. Kucağında küçük bir çocuk olan kadını öldürdüler ve eşyalarını yağmaladılar. O çocuk yaşıyor ama hayatını mahvettiler. Şimdi akrabaları tarafından bakılıyor. Gördüğüm başka bir olayda da bir adamı eşinin gözü önünde uyluğundan vurdular. Yere düşünce önce kalçasına, sonra da kafasına ateş ettiler." diye konuştu. 

10 ayda 200 köy yakıldı

2020'de gerçekleştirilen seçimlerde hile yapıldığını iddia eden Myanmar ordusu, 2021 yılının şubat ayında yönetime el koydu. Darbe sonrası yapılan protestoları bastırmak için en az 1800 kişi öldürüldü. İnsan hakları grubu olan Myanmar Witness, geçen yılın ekim ayından bu yana en az 200 köyün yakıldığını bildirdi.

Yorumlar (0)