Myanmar'da darbeci yönetimin Kovid-19 çözümü: 'Dua edin'

Myanmar'da Kovid-19 vakalarının kontrol altına alınması zorlaşırken askeri yönetim, salgına karşı korunmaları için Budist duası okumaları konusunda halka çağrıda bulundu. 

DÜNYA 21.07.2021, 11:41 22.07.2021, 09:06
Myanmar'da darbeci yönetimin Kovid-19 çözümü: 'Dua edin'

Myanmar'da darbeci askeri yönetim, Kovid-19 ile mücadele için farklı bir yol tercih etti.

Kovid-19’a karşı dua edin

Askeri yönetime bağlı Din ve Kültür İşleri Bakanlığı'ndan yayınlanan yazılı açıklamada, Budizm’de insanları afetlere ve kıtlığa karşı koruduğuna inanılan "Ratana Sutta" isimli duayı her gün okumaları için halka tavsiyede bulunuldu.

Darbe karşıtı Budist rahipler ise Bakanlığın bu açıklamasına, sosyal medyadan yaptıkları bir paylaşımla tepki gösterdi. Facebook’tan bir paylaşım yapan Budist rahip, "Halkın duaya değil, oksijene ihtiyacı var." sözlerini kullandı.

Tayland’a kaçan yüzlerce Myanmarlı Kovid-19’a yakalandı

Myanmar'da askeri darbeden sonra Tayland'a kaçan yüzlerce Myanmarlı sığınmacının Kovid-19 yakalandığı duyuruldu.

Taylandlı göçmenlere yardım kuruluşu Map Foundation'dan gelen açıklamada, ülkenin kuzeyinde bulunan turizm şehri Chian Mai'de, temmuz ayı içinde 600'den fazla yeni Kovid-19 vakası tespit edildiği ve Myanmarlı göçmenlerin bu vakaların yüzde 30'unu oluşturduğu aktarıldı.

1 Şubat askeri darbesinden sonra darbe karşıtı binlerce Myanmarlı, Hindistan ve Tayland sınırlarına akın etmişti.

- Askeri darbe

2020’de yapılan genel seçimlerde hile olduğu iddiaları üzerine yaşanan siyasi gerilimin ardından Myanmar ordusu, 1 Şubat’ta ülke yönetimine el koymuştu.

Darbeci ordu, Myanmar’ın başta resmî lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii olmak üzere birçok yetkili ile birlikte iktidar partisi yetkilisini gözaltına almış ve ardından 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Darbe karşıtı gösterici ve isyancılara, Myanmar ordusunun müdahalesi sonucu şu ana kadar 922 kişi yaşamını yitirirken, binlerce protestocu ise gözaltına alındı.

Myanmar’da geniş katılımlı protestolar devam ederken üst düzey hükümet görevlilerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor.

Yorumlar (0)