Myanmar'da darbe karşıtlarına saldırı: 56 ölü

Myanmar'da askeri darbeye yönelik protestolar devam ederken son gelişmelere göre protesto düzenleyen kalabalığa ateş açan ordunun, 56 kişiyi öldürdüğü belirtildi.

DÜNYA 27.03.2021, 11:49 28.03.2021, 09:34
Myanmar'da darbe karşıtlarına saldırı: 56 ölü

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla ülkede siyasi gerilim yükselmiş ve 1 Şubatta ordu, ülke yönetimine el koymuştu. 

Gerilim tırmanıyor

Ordu, Myanmar’ın seçilmiş liderini ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii gibi isimler başta olmak üzere çok sayıda iktidar partisi yetkilisi ve yöneticiyi gözaltına alarak Myanmar’da 1 yıl sürecek bir olağanüstü hâl ilan etmişti. Demokrasiye dönüş söylemine işaret eden Myanmar halkı, 6 Şubat’ta protesto gösterilerine başlamıştı. Ülke genelinde gösteriler yüksek sayıda katılımla devam ederken hükümet yetkililerin, askeri mahkemelerde yargılanması sürüyor.

Öte yandan sokaklarda gerilim tırmanmaya devam ediyor. Bugün Myanmar'ın Mandalay, Yangon, Myeik, Meikhtila, Kyaukpadaung, Wundwin gibi kentlerde yapılan protestolara ordu müdahale etti. Bu müdahale sonucunda kalabalığa ateş açan ordu, 56 kişiyi öldürdü.

Ordu, öldürülen protestocuların cesetlerini götürüyor

Olayla ilgili açıklama yapan Aktivist K. Khin, Myanmar’da ölü sayısının saatler geçtikçe artabileceğini söylerken ölen göstericilerden bazılarının cesetlerinin asker tarafından götürüldüğünü ve bu yüzden ölü sayısının net olarak tespit edilemediğini açıkladı.

Myanmar’da 6 Şubat’ta başlayan protestolardan bu yana ordu müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 344’e çıkarken darbe karşıtı milletvekilleri de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Ulusal Meclisi Temsil Komitesi üyesi Salai M. Taing San, bugünün Myanmar silahlı kuvvetleri için bir utanç günü olduğunu söyledi. 

Yorumlar (0)