Müslümanları ötekileştiren yasa tasarısı Fransa’da kabul edildi 

Müslümanların aleyhine olduğu açıkça belli olan “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” tasarısı Fransa’da kabul edildi. 

DÜNYA 24.07.2021, 09:36 25.07.2021, 14:30
Müslümanları ötekileştiren yasa tasarısı Fransa’da kabul edildi 

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, sosyal medya hesabından, “Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler” isimli yasa tasarısının kabul edildiğini duyurdu. Darmanin, “Cumhuriyetin değerlerini sorgulamak için dini öner sürenlerle mücadele konusunda kendimize araçlar sağlıyoruz.” ifadesini kullandı. 



Sol partiler yasadan memnun değil 

Senatonun salı günü yapılan oturumda reddettiği yasa tasarısı, dün toplanan Ulusal Meclis’te kabul edildi. Tasarı için 19 “hayır” ve 49 “evet” oyu kullanıldı. Sol partiler yasa için “anayasayı ihlal ediyor” dese de sağ partiler “İslamcıların üzerine yeterince gidilmediğini” düşünüyor. Bu sebeple iki taraftaki partilerin de yasa tasarısını Anayasa Konseyi’ne taşıması bekleniyor. 



Yasa içeriği 

Avrupa’daki en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkelerden biri olan Fransa, yeni yasa tasarısı ile Müslümanların yaşamına müdahale edeceği için eleştiriliyor. Yasa gereğince insanların “dini açıdan tarafsızlıklarını sağlaması” isteniyor. Ayrıca “ev okulu” uygulaması için de yalnızca ailelerin beyanı yeterli görülmeyecek. Okul yönetimi ve gerekirse eyalet yönetimi de ev okulu konusunda söz sahibi olacak.  

Yasa tasarısı içerisinde yer alan diğer maddeler ise internette işlenen nefret suçları, öğretmenleri ve kamu görevlilerini korumayı amaçlayan maddeler, mekanların finansmanı, şeffaf yönetim şekli, çok eşlilik, zorla evlilikle mücadele ve bekaret sertifikası ile ilgili. 



Mescit ve camilere saldırılar arttı 

Fransa, Müslümanların ötekileştirildiği ve hedef alındığı gerekçesi ile STK’lar, BM ve bazı devletler tarafından eleştiri yağmuruna tutulurken yasa tasarısının açıklandığı günden bu yana ülkedeki mescitlere ve camilere yapılan saldırılar arttı. 

Yorumlar (0)