Mültecisi olduğu ülkenin milletvekili oldu

2003 senesinde ülkesinden Sudan'a kaçan mülteci İbrahim Ömer, 2008 senesinde temizlik personeli olarak Yeni Zelanda'da yeni bir hayata başladı. Şimdi ise Yeni Zelanda'nın ilk Afrikalı milletvekili oldu.

DÜNYA 21.10.2020, 01:00 21.10.2020, 01:19
Mültecisi olduğu ülkenin milletvekili oldu

Yeni Zelandalı bir medya kuruluşu, genel seçimlerde İşçi Partisi’nden atday gösterilen eski Eritreli mülteci İbrahim Ömer’in mücadelelerle dolu hayatını sayfalarına taşıdı.

Yayınlanan haberde ülkedeki ilk Afrika kökenli vekil olmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Ömer, görevi süresince düşük ücretlerle çalıştırılan işçilerin yaşadığı sorunları ve ırkçılık meselesini sahipleneceğini ve Yeni Zelanda’da bulunan her vatandaşın aynı şartlara sahip olmak için çalışacağını söyledi.

2003 senesinde ülkesinden kaçıp Sudan’a sığınan Ömer, Birleşmiş Milletler kamplarında tercüman olarak çalıştığı esnada casuslukla suçlanıp gözaltına alındı.

Temizlik yaparak parasını kazandı

Birleşmiş Milletler’in girişimiyle serbest kalan ve Yeni Zelanda’ya gitme fırsatı elde eden Ömer, 2008 senesinde başkent Wellington’a yerleşti ve temizlikçi olarak çalışmaya başladı.

2014 senesinde hayalini kurmuş olduğu eğitimi, burada Viktorya Üniversitesi’nde alan Ömer, okul ücreti için geceleri bir üniversitenin temizlik gözetmeni olarak çalıştı.

İşçi Partisi’nden milletvekili oldu

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetimde görev alan Ömer, ardından desteklemiş olduğu İşçi Partisi’nin de vekil adayı oldu ve tüm oyların yüzde 49’unu alıp İşçi Partisi’nden milletvekili olmaya hak kazandı.

Yeni Zelanda’da hafta sonunda gerçekleştirilen genel seçimler Başbakan Jacinda Ardern’in yönettiği İşçi Partisi’nin zaferiyle sonuçlanmış ve 120 üyesi olan parlamentoda 64 sandalye hakkı elde etmişti.

Yorumlar (0)