Muhalifler "vatana ihanetten" yargılanacak!

Venezuela'da muhalefet vekilleri "vatana ihanet" iddialarından dolayı yargılanacak.

DÜNYA 17.12.2019, 09:47
Muhalifler "vatana ihanetten" yargılanacak!

Venezuela'da muhalefet kontrolündeki Ulusal Meclis'i devre dışı bırakmak için yaratılan Kurucu Meclis, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu devirerek yerine geçmeye çalışan muhalefetin vekillerini yargılayacak. 

Pazartesi günü açıklanan kararda Kurucu Meclis 4 muhalefet vekilinin dokunulmazlığını kaldırarak Venezuela Yüksek Mahkemesi'nin 4 muhalif vekil hakkında "vatana ihanet" gibi iddialar üzerinden soruşturma başlatmasına imkan sağlayacak.

Askeri üs ele geçirecekleri iddiası

Image result for Tarek William Saab
Başsavcı Saab

Haklarında soruşturma açılacak olan 4 muhalif vekil, iddiaları reddederek yasal sürecin Cumhurbaşkanı Maduro'nun Ulusal Meclis'i yok etme çabasının bir adımı olduğunu öne sürdü. Devlet Başsavcısı Tarek William Saab; Jorge Millan, Hernan Aleman, Carlos Lozano ve Luis Stefanelli isimli muhalefet vekillerini ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Sucre eyaletindeki askeri üsleri ele geçirmekl için planlar yaptığı iddiasıyla suçladı.

Guaido "siyasi baskıdan" şikayetlendi

Ulusal Meclis'in lideri ve yine Ulusal Meclis tarafından kendisini ülkenin yeni Cumhurbaşkanı ilan eden Juan Guaido, Maduro hükümeti tarafından atılan adımı lanetledi ve Ulusal Meclis'i ele geçirme planlarının yeni bir parçası olduğunu iddia etti. Guaido, hükümet baskısı yüzünden 30 civarında milletvekilinin hâlâ tutuklu, sürülmüş veya ülkenin başkenti Caracas'ta bulunan yabancı ülkelerin elçiliklerine sığınmış olduğunu da hatırlattı.

Guaido'nun hareketi hız kaybediyor!


Muhalif lider Guaido

Juan Guaido, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro'ya karşı yürüttüğü harekette gün geçtikçe daha fazla sorun yaşıyor. Kasım ayında düzenlemeye çalıştığı ülke çapında eylemlerde 2019'un başındaki kitlelerinin çok küçük bir kısmını toplayabilen Guaido, şimdi ise yolsuzluk iddialarıyla mücadele ediyor.

Muhalifler hakkında yolsuzluk iddiaları

Venezuelalı bir internet sayfası Armando.info'da yayınlanan bir rapora göre Guaido yanlısı 9 vekil, Cumhurbaşkanı Maduro'nun fakir nüfus için yürüttüğü gıda yardımları sağlayan bir hizmet ağını yöneten ve yolsuzluk iddialarıyla suçlanan bir iş insanına Kolombiyalı ve ABDli yetkililer aracılığıyla yakınlık kurma çabasıyla suçlandı.

Birkaç hafta önce ise Guaido'nun Kolombiya'daki temsilcisi Humberto Calderon Berti, kendi tarafındaki muhalefet vekillerini Şubat ayında 148 Venezuelalı askerin Kolombiya'ya kaçmaları için ayrılan parayı uygunsuz şekilde kullanma suçlamasında bulunmuştu.

Guaido yolsuzluk yaptığı iddia edilen 9 vekille muhalefet vekillerini yolsuzlukla suçlayan Berti'yi hareketinden kovsa da yolsuzluk skandallarıyla zarar gören hareketin güç kazanması oldukça zor gözüküyor.

Yorumlar (0)