Muhalif lider vatana ihanetten yargılanıyor!

Kamboçya'da kapatılan "Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisi"nin (CNRP) lideri Kem Sokha "vatana ihanet" suçlamasıyla yargılanıyor. Sokha'nın yargılandığı dava başladı.

DÜNYA 15.01.2020, 10:01
Muhalif lider vatana ihanetten yargılanıyor!

Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'da bir seminerde ABD'li demokrasi yanlısı gruplardan tavsiye aldığını söylediği gerekçesiyle iki yıldan uzun zamandır gözaltında tutulan Sokha ilk defa mahkemeye çıkarıldı.

Duruşma basına kapalı gerçekleştirildi, bir grup muhalif Sokha'ya destek için mahkeme salonu dışında bir araya geldi.

İktidarda bulunan Kamboçya Halk Partisi (CPP) lideri, Başbakan Hun Sen'in, 2013'teki seçimleri az farkla kazanmasından sonra Kamboçya'da muhalefet üzerindeki baskı gün geçtikçe artmıştı.

Rainsy, 2016'da ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı

CNRP'nin o dönemdeki lideri Sam Rainsy, "hakaret" suçundan verilen hapis cezasından dolayı 2016'da ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Sam Rainsy'den sonra CNRP'nin başına geçen Kem Sokha da "vatana ihanet" suçlamasıyla 3 Eylül 2017'de gözaltına alınmıştı.

Anayasa Mahkemesi 2017'de CNRP'yi kapatmış, partideki 118 isme siyaset yasağı getirmişti. Hun Sen ve CPP, 29 Temmuz 2018'de yapılan, ana muhalefet partisinin katılamadığı genel seçimde parlamentodaki sandalyelerin hepsini kazanmıştı.

"Hun Sen rejimini devirmek yasaldır"

Sürgündeki eski CNRP lideri Rainsy, 24 Eylül 2019'da sosyal medyada yaptığı açıklamada, Kamboçya Silahlı Kuvvetlerine 9 Kasım Bağımsızlık Günü'nde Başbakan Hun Sen hükümetini devirme çağrısında bulunmuştu.

Açıklamada, "Hun Sen rejimini devirmek yasal ve meşru bir eylemdir çünkü Hun Sen, 2018'de sahte bir seçimle halkın iktidarını gasbetmiştir." denilmişti.

Yorumlar (0)