Muhalefetin satışı görüşmeleri durdu!

Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Juan Guaido, ABD yaptırımlarına destek verdi. Muhalefetin bu ihaneti, hükümetin Barbados'ta düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını duyurmasıyla sonuçlandı.

DÜNYA 08.08.2019, 10:56
Muhalefetin satışı görüşmeleri durdu!

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı ve hükümetin başmüzakerecisi Jorge Rodriguez, hükümetin 8-9 ağustosta Barbados'ta düzenlenecek görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Rodriguez, buna gerekçe olarak da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun ABD yaptırımlarına destek vermesini gösterdi.

Rodriguez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Trump yönetiminin Venezuela'ya karşı sürekli olarak uyguladığı, ekonomik, ticari ve finansal faaliyetlerimizin yasa dışı bloke edilmesini içeren ciddi, sert ve sinsi saldırılar nedeniyle Devlet Başkanı Nicolas Maduro, hükümet heyetini Barbados'a göndermeme kararı almıştır." ifadesini kullandı.

"Egemenliğimize karşı yapılan eylemleri kutladılar"

Juan Guaido'nun, ABD yaptırımlarını desteklediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Venezuelalılar olarak, muhalefet heyetinin lideri Juan Guaido'nun ülkemizin egemenliğine karşı yapılan bu zararlı eylemleri kutlaması, teşvik etmesi ve desteklemesinden derin bir şekilde öfke duyduk. Bu nedenle, 8-9 Ağustos'ta gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelere katılmama kararı aldık."

ABD'den Venezuela'ya ekonomik blokaj

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve yönetiminin meşruiyetini kabul etmeyen ABD yönetimi, Maduro üzerindeki baskıyı daha da artırmak için yeni bir girişimde bulunmuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle Venezuela’nın ABD'deki tüm varlıkları dondurulmuştu.

'Venezuela Devletinin Varlıklarının Dondurulması' başlığı ile yayımlanan kararnamede, "Venezuela’nın ABD'deki tüm mal varlıkları ve bu varlıklara dahil olan çıkarları bloke edilmiştir; bunlar transfer edilemez, ihraç edilemez, geri çekilemez ya da bunların ticareti yapılamaz." ifadeleri kullanılmıştı. Bu kararname ile Venezuela yönetiminin 'ekonomik bir blokaj' altına alınacağı belirtilmişti.  

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Maduro hükümetine karşı uygulanan yaptırımları desteklemiş ve bu yaptırımların 'Venezuelalıları korumayı' hedeflediğini iddia etmişti.

En büyük ekonomik ve insani krizlerinden birini yaşayan Venezuela'da, hükümet ve muhalefet geçen ay Norveç'in ara buluculuğunda Barbados'ta görüşmelere başlamıştı.

Yorumlar (0)