Morrison'dan, kendisine 'yalancı' diyen Macron'a yanıt

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ifadelerine tepki gösterdi ve "Avustralya'nın aşağılanmasına asla izin vermeyeceğim. Avustralya'nın hakaretlerle karalanmasına ve güvenirliğinin sorgulanmasına müsaade etmeyeceğim.” sözlerini kullandı.

DÜNYA 02.11.2021, 15:54 03.11.2021, 17:13
Morrison'dan, kendisine 'yalancı' diyen Macron'a yanıt

Fransa ile Avustralya arasındaki denizaltı anlaşmasının iptaline ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un sözlerine tepki gösteren Avustralya Başbakanı Morrison, ülkesine yönelik “hakaretleri” ve "aşağılamaları" kabul etmeyeceğini açıkladı.

“Avustralya’nın aşağılanmasına müsaade etmeyeceğim”

İki ülke arasındaki denizaltı anlaşmasının iptaline ilişkin Macron tarafından şahsına yöneltilen, "yalan söylediği" şeklindeki ithamları reddeden Avustralya Başbakanı Morrison, 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için bulunduğu Glasgow'da önemli açıklamalar yaptı. Fransa'nın alındığının farkında olduklarını söyleyen Morrison, şahsına ilişkin eleştirilere göğüs gerebileceğini fakat ülkesinin "aşağılanmasına" asla müsaade etmeyeceğini açıkladı ve "Benim omuzlarım geniş, bu suçlamalarla baş edebilirim. Avustralya'nın aşağılanmasına, Avustralya’nın hakaretlerle karalanmasına ve güvenirliğinin sorgulanmasına müsaade etmeyeceğim.” açıklamasını yaptı.

Avustralya'nın Fransa ile ilişkisini onarma aşamasında olduğunu ifade eden Morrison, "Son birkaç günde birçok defa konuştuk. Avustralya'ya dönmeden biraz daha konuşacağımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 

Macron’dan Morrison’a ‘yalan’ ithamı

İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde, Fransa ile Avustralya arasındaki denizaltı krizine ilişkin soruları cevaplayan  Macron, "Scott Morrison'ın yalan söylediğini düşünüyor musunuz?" şeklinde bir gazetecinin sorduğu soruya ‘‘Düşünmüyorum, biliyorum." sözleriyle yanıt vermişti.

Yalan söylediğine ilişkin iddiaları, kesin bir dille reddeden Morrison, Elysee Sarayı'nda haziran ayındaki akşam yemeği esnasında, net bir şekilde konuyu gündeme getirdiğini ifade etmişti.

- Aukus Anlaşması

2016'da Avustralya, Fransız Naval Group ile 12 dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya dolarlık sözleşmeyi iptal etmiş, İngiltere ve ABD ile AUKUS olarak bilinen savunma anlaşması yapmıştı.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya arasında krize yol açmış, Fransa AUKUS'a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.

Morrison, sözleşme iptali hakkında Avustralya’nın Fransa'yı önceden bilgilendirdiğini belirtmişti.

Yorumlar (0)