Morales yeni seçimlerde aday olmayacak!

Bolivya'da Evo Morales'in, yeni devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığını koymayacağı bildirildi.

DÜNYA 25.11.2019, 00:10
Morales yeni seçimlerde aday olmayacak!

Bolivya'da muhaliflerin ve ordunun baskısıyla istifasını sunan eski devlet başkanı Evo Morales'in yerine geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Anez, ülkede yeni devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesini kapsayan yasa tasarısına imzayı attı.

Yeni yasaya göre, ALP, 20 günde "ülkede seçimleri düzenlemekle sorumlu" Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) üyelerini seçecek ve seçilen üyelerin göreve başlamasından sonra 2 gün içinde yeni seçim takvimini belirleyecek.

En fazla iki dönem devlet başkanlığı yapılabiliyor

Anez'in imza attığı yasada, iki dönem devlet başkanı olan bir kişinin tekrar seçime katılmasını engelleyen maddenin bulunması sebebiyle Morales, seçimlerde adaylığnı koyamayacak. 

Morales, 20 Ekim'deki seçimlerde yeniden adaylığını koyabilmek için gerekli anayasa değişikliğini öngören 2016 referandumundan "hayır" oyu çıkmasına karşın, Anayasa Mahkemesinin "yeniden seçilmenin politik hak" olduğuna karar vermesiyle seçimlere katılmıştı.

Bolivya'da ne oldu?

Muhalefet, seçimlerde "hile" yapıldığını öne sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak eylemlerine çağırmıştı.

Muhalifler, Morales'in katılmadığı bir seçim düzenlenene kadar protestoların sürdürüleceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)