Morales gitti, kaos bitmedi! Ölü sayısı artıyor

Bolivya'nın Santa Cruz vilayetine bağlı Montero ve Yapacani kentlerinde yaşanan şiddet olaylarında 2 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede 70 gündür grev yapan doktorlar tekrar hizmet vermeye başladı. Ülkede devam eden protesto ve şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı 9 oldu.

DÜNYA 14.11.2019, 09:07
Morales gitti, kaos bitmedi! Ölü sayısı artıyor

Seçimlerde hile yapıldığını ileri süren muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısı sonucu Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, ardından Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da protestolar ve şiddet olayları devam ediyor.

Ölü sayısı 9 oldu

Ülke basınında yer alan haberlere göre, muhaliflerin güçlü olduğu Santa Cruz vilayetine bağlı Montero ve Yapacani kentlerinde süren olaylarda 2 kişi yaşamını yitirdi. Bu nedenle 400'den fazla kişinin yaralandığı olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 oldu.

Yerliler ve köylülerin büyük çoğunluğunu oluşturduğu Morales destekçilerinin başkent La Paz'da gerçekleştirdikleri gösterilerde polis ile çatışma yaşandı. Murillo Medyanı ve San Francisco semtinde toplanan ve geçici devlet başkanlığına getirilen Anez'in istifasını talep eden protestocular, muhaliflerin eylemlerinde yaktıkları Kızılderili bayrağı Whipala'ya saygı gösterilmesini istedi.

Polis ile gösterciler arasında arbede yaşandı

Polis, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu. 

Protestocuların taş ve sopayla karşılık vermesi üzerine arbede çıktı.

Doktorlar hizmet vermeye başladı

Evo Morales’e karşı 70 gün önce grev yapmaya başlayan doktorlar, ülkenin büyük bölümünde tekrar hizmet vermeye başladı.

Maden bölgesi Parotani'de karayolu, Evo Morales destekçisi madenciler tarafından kapatıldı. Batıda da Morales destekçisi yerliler tarafından bölgedeki otoyolu barikatlarla kapatıldı.

Bu bölgede yaşanan protestolar, Arjantin ve ülke içine yapılan doğalgaz sevkiyatında da aksamaların yaşanmasına yol açtı. 

Ne olmuştu?

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da 20 Ekim'deki başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet kanadı seçimlerde "hile" yapıldığını öne sürmüştü. Yükselen tansiyonun ardından taraflar destekçilerini sokaklara çağırmış ve ortalık karışmıştı.

Bir süredir devam eden protestolar sonucundan Evo Morales yeniden seçim düzenleneceğini açıklamış, protestocular ise Morales'in katılmayacağı seçimler yapılana kadar gösterilerine devam edeceklerini söylemişlerdi.

Dün Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman canlı yayında bildiri okuyup Morales'in istifasını istemiş, bunun ardından Morales başkanlık görevini bıraktığını açıklayarak bu durumu "darbe" olarak adlandırmıştı. Morales, halkın daha fazla zarar görmemesi için istifa kararı aldığını söylemişti.

Morales, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor." ifadelerine yer vermişti. 

Morales'in sosyal medya üzerinden yakalama kararını eleştirmesinin ardından, Morales'e muhalif Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho da yakalama kararını teyit etmişti. 

Fernando Camacho, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Güvenlik güçleri saklandığı yerde, Chapre'de Morales'i arıyorlar. Askerler, başkanlık uçağına el koydular." açıklamasında bulunmuştu. 

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Morales ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yazılı açıklamada bulunmuştu. 

Bolivya'daki olayları ilk andan itibaren "darbe" olarak tanımlayan ve Morales'e sığınma sağlamaya hazır olduklarını bildiren Ebrard, "Devlet Başkanı Morales'in, biraz önce yaptığımız telefon görüşmesinde, davetimizi kabul ettiğini ve siyasi sığınmacı olmak için resmi olarak başvurduğunu açıklıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Ebrard, Bolivya Dışişleri Bakanlığını da konu hakkında bilgilendirdiklerini ve Morales'in uluslararası haklar kapsamında can güvenliğinin sağlanması amacıyla tedbir alınmasını istediklerini kaydetmişti.

Bolivya Devlet Başkanı Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iltica teklifi için Meksika'ya teşekkürlerini sunmuştu. Morales, "Kardeşlerim, Meksika'ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Politik nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor. Yakında daha güçlü bir şekilde döneceğim." açıklamasında bulunmuştu.

ALP'de (Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi) düzenlenen oturumda, oy çokluğunun sağlanamamasına rağmen, Çokuluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez devlet başkanlığı görevini üstlendiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)