Moody's: Trump ezip geçebilir

ABD'li risk, performans ve ekonomik araştırmalarıyla ünlü "Moody's Analytics" tarafından 3 farklı ekonomik model ile gerçekleştirilen araştırmada, Donald Trump'ın 2020'deki başkanlık seçimlerindeki ikinci kez seçilme ihtimali değerlendirildi.

DÜNYA 16.10.2019, 10:40 16.10.2019, 10:54
Moody's: Trump ezip geçebilir

ABD'deki seçim sisteminde halkın kullandığı oylar doğrudan başkan adayına değil, Seçiciler Kuruluna gidiyor. Buna göre başkan adayının tüm eyaletlerde 538 üyesi bulunan Seçiciler Kurulunda en az 270 oya sahip olması gerekiyor. 2016 yılında Donalp Trump, Demokrat rakibi Hillary Clinton'ı 232'ye 306 oranla mağlup etmişti. Moody's, 2020 seçimlerinde Trump'ın bu oranın üstüne çıkabileceğini açıkladı.

Araştırmadaki modeller, ekonomik açıdan tüketicilerin kendi hâlleri hakkında ne düşündüğü, Trump döneminde borsada elde ettikleri ve işsizlik ihtimali gibi başlıkları temel alıyor.  

Bu zamana kadar Trump'ın seçildiği 2016 seçimleri hariç kesin sonuçlar veren modellemeler, 1980 seçimlerinin öncesine kadar gidiyor.

Moody's Analytics'ten iktisatçı Mark Zandi ile mâli politika uzmanlarından Dan White, "Eğer ekonomi bir yıl öncekiyle aynı ya da yakınsa, özellikle Demokratlar hevesli olmaz ve oy kullanamazlarsa Trump'ın seçim farkı çok iyi ve seçilme gücü yüksek olur." mesajlarını verdi. 

Üç farklı modele göre de ortalama şekilde oy kullandığında Trump'ın minimum 289 oy aldığı belirtiliyor. Demokratların oy kullanma oranının artması durumunda Trump'ın oy sayısı azalırken, oran düştüğünde oy sayısının arttığı ifade ediliyor.

Trump en yüksek oyu "cüzdan" modelinden alıyor. Bu modele göre, insanlar mali durumları hakkında ne düşündükleri ön plana çıkıyor. Cüzdan modelinde, demokratlar 187 oyda kalırken, Trump'a 351 oy çıkıyor. 

"Cüzdan" modelinin diğer modeller arasında en ekonomik olduğu belirtiliyor. Seçmenlerin öncelikli olarak mâli durumlarını göz önünde bulundurarak oy verirlerse, "Trump yarışı ezer geçer" ifadesi kullanılıyor.

Modellemelerin sonucu içeren raporda, "Demokratik bir zafer için rekor katılım hayati önem taşıyor" vurgusu yapılıyor.

Yorumlar (0)