Mont Blanc'ta kopma tehlikesi!

Avrupa'nın en yüksek dağı olan Mont Blanc, yıllar sonra kopma tehlikesi ile karşı karşıya.

DÜNYA 26.09.2019, 10:53 26.09.2019, 11:54
Mont Blanc'ta kopma tehlikesi!

İtalyan yetkililer, Mont Blanc'taki buzulun bir kısmının kırılıp çökebileceği konusunda yapılan uyarılardan sonra yolları kapattılar. Ekipler, herhangi bir olumsuzluk yaşamamak adına tedbiren dağ kulübelerini de boşalttılar.

Yetkililer, yaklaşık 250 bin metreküp buzun Grandes Jorasses zirvesindeki Planpincieux buzulundan ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yakındaki Courmayeur kasabasının belediye başkanı, küresel ısınmanın etkilerinin net bir şekilde görülebildiğini ve hava sıcaklıklarının artmasının dağın fiziksel yapısını değiştirdiğini söyledi.

Batı Avrupa'nın en yüksek dağ sırası olma özelliğini taşıyan Mont Blanc, Fransa ve İtalya'da 4 bin metrenin üzerinde 11 zirveye sahip ve her yıl yüz binlerce turistin uğrak noktası.

Salı günü Courmayeur Belediye Başkanı Stefano Miserocchi, uzmanların buzulun bir kısmının her gün 50 ila 60 santimetre kaydığını tespit etmesi üzerine, Mont Blanc'ın İtalyan tarafındaki Val Ferret'teki yolların kapatılacağını duyurmuştu.

Yerleşim bölgeleri veya turistik tesisler için herhangi bir tehdidin olmadığını duyuran Belediye Başkanı, Rochefort bölgesindeki dağ kulübelerinin önlem olarak tahliye edildiğini söylemişti.

Başkan Miserocchi İtalyan medyasına verdiği demeçte, "Bu olay, bizlere bir kez daha dağın iklim faktörleri nedeniyle büyük bir değişim döneminden nasıl geçtiğini gösteriyor ve bu nedenle özellikle dayanıksız durumda." dedi.

Valle d'Aosta bölgesel hükümetinden ve Fondazione Montagna Sicura'dan (Güvenli Dağ Vakfı) uzmanlar, buz kütlesinin ne zaman çökebileceğini tam olarak tahmin etmenin imkânsız olduğunu söylüyor.

Planpincieux buzulu, buzun eridiği frekansı belirlemek amacıyla 2013'ten beri yakından izlenmeye devam ediyor. Ancak yetkililer, Planpincieux'ta "uyarı sistemi" olmadığı konusunda uyararak tedbirlerin en kısa zamanda alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Ağustos 2018'de gerçekleşen bir olayda yaşlı bir çift Planpincieux yakınlarında meydana gelen heyelan dolayısıyla toprak altında kalmış ve hayatını kaybetmişti. Yüzlerce insan uzun uğraşlar sonucu kurtarılmıştı.

Artan küresel sıcaklıklar dağ buzullarının erimesine ve kutuplardaki buz tabakalarının geri çekilmesine neden oluyor.

Bu ayın başlarında düzinelerce insan, Kuzeydoğu İsviçre'deki Pizol buzulunun ortadan kaybolduğunu vurgulamak için düzenlenen "cenaze yürüyüşüne" katıldı.

Geçen ay da, İzlanda'da beş yıl önce yok olduğu bildirilen bir buzulu anmak için bir tören düzenlenmişti.

Bu yılın başlarında, adadaki turistler bir başka buzul olan Brei?amerkurjökull'un büyük bir parçasının koptuğu görüntüleri sosyal medyada paylaşmışlardı.

Glarus Alpleri'ndeki doğa harikası buzul ise orijinal hacminden çok farklılaşmış durumda. Bilim adamları, artan küresel sıcaklıklar sebebiyle buzulun hacminin 2006'dan bu yana yüzde 80 oranında küçüldüğünü belirtiyorlar.

Yorumlar (0)