Mogherini: AB, askeri açıdan kendini geliştirmeli!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birliğin savunma alanında kendini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 12.11.2019, 21:40
Mogherini: AB, askeri açıdan kendini geliştirmeli!

Brüksel'de gerçekleştirilen AB Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında basına açıklamalar yapan Mogherini, ortak savunma projelerine değindi.

Federica Mogherini, "AB askeri anlamda bağımsız bir aktör mü olmaya çalışıyor?" sorusu üzerine, "Tercihimiz her zaman ortaklarımızla birlikte hareket etmek. Ancak gerekli olması durumunda savunma alanında tek başımıza hareket edebilmeliyiz." yanıtını verdi.

AB'nin "müşterek özerkliğe" inandığını aktaran Mogherini, NATO ve BM gibi kurumlarla birlikte hareket etmenin her zaman öncelik taşıdığını aktardı.

AB Konseyi, bugün 25 üye ülke arasında ortak savunmayı geliştirmeyi amaçlayan Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) kapsamında 13 projeye daha onay verdiğini açıklamıştı.

2017'nin Aralık ayında onaylanan PESCO sonrası "AB ordusu kuruluyor" tartışmaları alevlenmişti. Bugün onaylanan projeler sonrası, PESCO kapsamında ortak savunma alanında yürütülen proje sayısı 47'ye çıkartmıştı.

Yorumlar (0)