Mocha paniği: Tahliyeler başladı

Myanmar ve Bangladeş, Mocha Kasırgası'nın Bengal Körfezi'nde etkisini göstermeye başlaması üzerine, sahil bölgelerindeki çok sayıda kişinin tahliye edileceğini duyurdu.

DÜNYA 14.05.2023, 01:30 14.05.2023, 18:07
Mocha paniği: Tahliyeler başladı

IMD (Hindistan Meteoroloji Departmanı), Mocha Kasırgası'nın, saatte minimum 160 kilometre hızla Myanmar'ın Kyaukpyu bölgesi ve Bangladeş'in güneyinde yer alan sahil şehri Cox’s Bazar'ı vuracağını açıkladı. 

IMD, kasırgaya ek olarak bölgede şiddetli yağışların da görülebileceğine dikkat çekerek gemilere Andaman Denizi ve Bengal Körfezi arasında seyahat etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.

Her iki ülke yetkilileri ise sahil bölgelerindeki yüz binlerce kişiyi tahliye etmeye hazırlanırken halka, sahil kesimlerinden uzak durmaları yönünde çağrıda bulundu. 

Bangladeş'te tahliye edilecek olan kişi sayısının yarım milyona yaklaşması öngörülürken, bölgede 576 geçici barınağın hizmet sunacağı kaydediliyor.

Yetkililer, söz konusu bölgelerde acil malzemelerin ve acil yardım ekiplerinin hazır duruma getirildiği ve gönüllü yardım kuruluşlarının da faaliyetlere destek vereceği bilgisini aktardı.



"Milyonlarca insanı etkileyecek"

Myanmar Hidroloji ve Meteoroloji Departmanı Direktörü Hla Tun ise kıyı kesimlerde muhtemel ani toprak kayması ve seller hususunda uyarı yapıldığını ifade etti. 

Ülke basınındaki haberde ise kasırgadan etkilenmesi öngörülen Arakan eyaletinin batı bölgesinde ikamet eden çok sayıda insanın tahliyesine başlandığı belirtildi. 

IMD'de görev yapan Rajendra Kumar Jenamani, Hint Okyanusu'nun kuzey kısmında bu sene ilk defa kasırga görüleceğine dikkat çekerek "Kasırga şiddetli ve büyük olasılıkla Bangladeş ve Myanmar'da milyonlarca insanı etkileyecek." yorumunda bulundu.

Bengal Körfezi'ndeki tropikal fırtınalar senenin bu vaktinde sıklıkla görülürken, Odişa'yı 1999 senesinde vuran ve hızı saatte 260 kilometreye varan kasırga, yaklaşık olarak 10 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı. 

Yorumlar (0)