Mısır mahkemesi, The Ever Given gemisi hakkındaki kararı reddetti 

Mısır mahkemesi, The Ever Given gemisinin serbest bırakılması hakkında yapılan başvuruyu reddetti. 

DÜNYA 05.05.2021, 12:01 05.05.2021, 15:25
Mısır mahkemesi, The Ever Given gemisi hakkındaki kararı reddetti 

Yaklaşık bir ay önce Süveyş Kanalı’nı tıkayan ve dünya ticareti başta olmak üzere Mısır ekonomisine de büyük oranda zarar veren The Ever Given isimli gemi hakkında gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 

Gemiyi kiralayan şirket, tazminat ödenene kadar Mısır’da rehin tutulacak gemi hakkında “serbest bırakılma” kararı aldırmak için dava açtı.

Kuzey Mısır’da bulunan İsmailiye Ekonomi Mahkemesi ise geminin, tazminat alınana kadar rehin tutulması gerektiğini belirterek talebi reddetti.



Mısır, 916 milyon 526 bin dolar tazminat istiyor

Geminin kiralayıcı şirketi, Süveyş Kanalı İdaresi için uzlaşı yapılması gerektiğini ve Mısır’ın istediği 916 milyon 526 bin dolar değerindeki tazminatın çok pahalı olduğunu belirtti. Kiralayıcı şirket ayrıca gemideki yükün rehin tutulmasının da deniz ticareti kanununa uygun olmadığını ifade etti.

İsmailiye Ekonomi Mahkemesi, 12 Nisan’da aldığı karar ile Süveyş Kanalı İdaresi tarafından verilen “alıkonulma” kararına olumlu yanıt vermişti.



Kaza, deniz ticaretine büyük zarar vermişti

The Ever Given gemisinin 24 Mart’ta Süveyş Kanalı’nı yan dönerek tıkaması üzerine dünya ticaretinin yüzde 10’u sekteye uğramış ve onlarca ülkenin ekonomisine milyonlarca dolar zarar vermişti.

Başta Süveyş Kanalı’nın sahibi Mısır olmak üzere ekonomisi zarar gören tüm ülkelerin gemi şirketine tazminat davası açması gündemdeydi. Bu konuda ilk hamle Mısır’dan geldi.  

Yorumlar (0)