Mısır'da büyük keşif! '2019'un en önemli olayı'

Mısır’da arkeologlar tarafından oldukça iyi bir şekilde korunmuş ve üzerine işlenmiş motiflerin hala ilk günki gibi renklerini koruduğu 20 tabut keşfedildi. 

DÜNYA 17.10.2019, 14:31
Mısır'da büyük keşif! '2019'un en önemli olayı'

Kahire Mısır Müzesi küratörü Muhamed Mokhtar, “Bu inanılmaz bir keşif. Bence Mısır’da 2019’un en önemli olayı” yorumunu yaptı.

Antik dönemde Mısır'ın başkenti olan Luksor yakınlarında Asasif nekropolünde çok iyi derecede muhafaza edilmiş, canlı renklerle boyanmış en az 20 ahşap tabut ortaya çıktı. Eski Eserler Bakanlığı, tabutlar için ‘Antik Mısırlılar nasıl bıraktıysa öyle görünüyorlar’ açıklamasında bulundu. Bulunan tabutların Milattan Önce 1994 ile 332 yılları arasında hüküm sürmüş Orta ve Yeni Krallık ile Geç Dönem’e ait olduğu ifade edildi.

Buluntularun büyüklüklerinide göz ardı etmeyen uzmanlar, bunların, bir kraliyet üyesine ya da yüksek rütbeli birine ait olduğu ifadelerine yer verdi. Bu tarz durumlarda tabutların hayvanlarla ve hazineyle birlikte gömüldüğününde altınız çizdiler.

Teb, o dönemde kraliyet üyelerine, yüksek rütbeli kişilere ve Mısır ‘sosyetesine’ ev sahibi konumdaydı. Keşifle ilgili detaylar önümüzdeki günlerde bir basın toplantısıyla aktarılacak.

Tabutların, son yıllardaki ‘en büyük ve en önemli keşif’ olduğu vurgulandı. Kahire Mısır Müzesi küratörü Muhamed Mokhtar, “Bu inanılmaz bir keşif. Bence Mısır’da 2019’un en önemli olayı” şeklinde bir yorum yaptı.

Bölgedeki kazılar birkaç yıldır devam ederken uzmanlar çok daha fazla mezarın keşfedilebileceğini tahmin ediyor. Teb’in batısındaki Hatshepsut tapınağı yakınlarında yapılan bu keşifle birlikte normalde daha az ilgi gören bu bölgenin yoğun turistin ilgi odağı olması bekleniyor.

Yorumlar (0)